„Jde o specializovanou ortopedickou kliniku s mezinárodně uznávanými certifikáty. V minulém týdnu se tak vrchní sestry všech oddělení dočkaly prvního semináře," uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo a dodala, že o mode
lu ošetřovatelského procesu 
v Rakousku, o rozdílech rakouského a českého ošetřovatelství a o spektru možností spolupráce přednášela Viera Gulová, která ve Vídni působí již 25 let.

„Šlo o první kontakt na naší půdě. Již v předchozích měsících však sestry naší nemocnice využily možnosti odborného vzdělávání u profesora ošetřovatelství Vlastimila Kozoně z vídeňské univerzity.
A tak se naše nemocnice může pyšnit proškolenou specialist-kou na management ran, kterou je vrchní sestra interního oddělení Petra Chymová", pokračovala Černo.

Získávání zkušeností v zahraničí považují havlíčkobrodští zdravotníci za velice cenné.

Ocenění profesora Kozoně

„Využívané metody 
v oblasti hojení ran se neustále medicínsky posouvají a aktuálně tedy zavádíme některé ošetřovatelské procesy v naší nemocnici," sdělila Chymová a podotkla, že právě zavá
dění nových postupů přímo 
v praxi na interním oddělení zhodnotil profesor Kozoň při své návštěvě havlíčkobrodské nemocnice.

„Vysoce hodnotím a oceňuji snahu nemocnice zvyšovat kvalitu ošetřovatelské péče, aplikovat nové ošetřovatelské postupy a věnovat se do hloubky problematice hojení ran. Moje návštěva probíhala formou konzultací a těch budeme využívat i nadále," sdělil Kozoň.

Problematice postupů péče o chronickou ránu, včetně hodnocení ran a postupů fázového hojení a globální léčby se havlíčkobrodská nemocnice věnuje dlouhodobě. Spolupráce s vídeňskou klinikou bude pokračovat i po zbytek roku. Na podzim pak vybrané zdravotní sestry čeká další specializační kurz v Brně.