Omyl. Nemocnice Havlíčkův Brod pořádá již pátý ročník akce nazvané Den hygieny rukou. Tentokrát trvá dva dny a je velmi netradiční.

„Den hygieny rukou se bude letos konat první den  ve spolupráci se školami a druhý den pro širokou veřejnost. Budeme učit malé děti ve školce, žáky základních škol a středoškoláky, jak si správně umýt ruce, a tak předcházet celé řadě nebezpečných onemocnění.

Zdarma si pak mohou vyzkoušet hygienu rukou i návštěvníci nemocnice," upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Den hygieny rukou pořádá nemocnice každý rok, je to akce pro širokou veřejnost i nemocniční personál. „ Naše nemocnice se dlouhodobě problematice hygieny rukou věnuje, letos jsme rozšířili akci na dva dny," zdůraznila mluvčí nemocnice.

Ve čtvrtek 2.5. vyrazí zdravotníci přímo do terénu. Navštíví Mateřskou školu Prokopa Holého, Základní školu Sady a Gymnázium v Havlíčkově Brodě.

Pod ostrou lampou

„Ve všech školách budeme žákům ukazovat zásady správného mytí rukou, zábavnou formou zapojíme školáky do osobní hygieny a každý se bude moci pod speciální lampou podívat, jak na tom  s čistotou svých rukou vlastně je," doplnila informace mluvčí.

Další den, 3. května v pátek, je určen dospělým. Každý, kdo přijde do nemocnice 3.5.2013 si může nechat zkontrolovat čistotu svých rukou prostřednictvím speciálního zařízení a zároveň získat veškeré informace, jak si při osobní hygieně rukou správně počínat.„Mikroby jsou stále kolem nás a v některém prostředí, například v nemocnicích, ale i na  diskotékách, v hromadných prostředcích a podobně, kde se pohybuje větší množství lidí, se mohou mikroby stát velmi nebezpečnými," vysvětlila mluvčí nemocnice, proč je třeba na hygienu rukou tak důsledně dbát.

Havlíčkobrodská nemocnice má vlastní všestranný program, jehož cílem je zlepšit provádění hygieny rukou všemi zdravotníky a naučit je správně aplikovat a používat dezinfekční přípravky.

Tento program řídí náměstkyně pro kvalitu péče Romana Ferenczová a nozokomiální sestra Věra Henzlová a jeho základem je interní audit, do něhož se zapojují všechna oddělení v nemocnici a části nemocnice, včetně managementu.

„Pravidelně pořádáme výukové semináře o hygieně rukou pro všechny své zaměstnance, aby měli stále aktuální informace. Výukový program obsahuje opakovací prvky, díky nimž je dosaženo trvalého vzdělávacího efektu a dlouhodobého zlepšování. Každý rok pak v daný den šíříme tyto vědomosti i široké veřejnosti jako osvětu," doplnila mluvčí Černo.

Za špinavé ruce propuštění

Nemocniční akce „čisté ruce" je součástí Světového dne hygieny rukou. Podle Světové zdravotnické organizace WHO například ve Velké Británii hrozí zdravotníkům nedodržujícím přísné předpisy o hygieně i propuštění.

Nozokomiální infekce neboli infekce způsobené špatnou hygienou rukou, jsou nákazy vzniklé v přímé souvislosti s pobytem v nemocničním prostředí. Mohou se projevit i po propuštění do domácí péče či po překladu do jiného zdravotnického zařízení. Přenašečem může být zdravotnický personál a nemocní.

Nozokomiální infekce mohou postihnout nejen nemocné, ale také zdravotnický personál. V rámci EU až 50 tisíc případů nákazy končí smrtí.