„Bohužel, je to tak. Nejen že majitelé zahrádek volají a ptají se, co mají dělat s ježkem, kterého našli na zahradě, ale oni nám je sem i nosí. Posbírají třeba celou zdravou ježčí rodinku a vydají se s ní do Pavlova,“ popsal současnou situaci ředitel Karafiát s tím, že někdy zachránci ježků nosí nalezená zvířata na služebnu městské policie v Jihlavě nebo do útulku.

Odtud ježek putuje samozřejmě do Pavlova, ale zaměstnanci stanice už nevědí, odkud ježek přišel a za jakých podmínek byl objeven. Každý rok se to opakuje a každý rok ředitel stanice Pavlov vzkazuje: „Ježky nám zbytečně nenoste. Zatím na jejich záchranu není důvod, pokud nejsou poranění nebo nemocní, radši jim dejte do zahrady do misky psí nebo kočičí konzervu.“

Ilustrační foto.
Hospodští: Šest lidí u stolu nám nevadí, časná zavíračka nám ale odrovná podniky

V současné době pečuje záchranná stanice v Pavlově asi o čtyři desítky ježků, ale většinou jsou to nějak zraněná zvířata nebo malí ježci, kteří přišli o matku a bez pomoci by nepřežili. Aby ředitel Zbyšek Karafiát upozornil aktivní ochránce přírody jak se mají k ježkům teď na podzim chovat, zveřejnila stanice na svém webu komiks, kde přesně popisuje jak o ježky teď na podzim pečovat a kdy zvíře potřebuje odbornou pomoc, jelikož není v pořádku. To je podle ředitele Karafiáta v případě, že se ježek po zahradě potuluje uprostřed zimy nebo za denního světla, protože je to noční zvíře. Nebo když je zvíře nějak poraněné nebo podvyživené. Teď mají zatím ježci v přírodě potravy dost, ale majitelé zahrad mohou ježky dokrmovat. „Jestliže spatří ježka či odrostlá mláďata, mohou jim venku nachystat konzervy či granule pro kočky a psy, aby se vykrmili a přečkali zimu. Pozor ale na velké granule, ty ježci totiž nerozkousají, proto je lepší volit granule pro menší plemena,“ upozornil ředitel Karafiát.

To, že se ježci krmí jablíčky, která si dokonce na bodlinatých zádech nosí domu, je podle ekologů pověra. Ježci potřebují výhradně potravu masitou, jelikož jde o hmyzožravce. Proto nesmí pít kravské mléko, dostávat pečivo a všechna kořeněná či solená jídla. „Tím bychom jim ublížili, než pomohli,“ zdůraznil Karafiát. Ježci by také neměli rozhodně dostat nic plesnivého či zkaženého.

Ježkům lze pomoci ve vybudování jejich zimního příbytku. „Nejlepší je nechat část zahrady divokou, což znamená ponechat kout s vysokou trávou nebo hustými keři. Jako úkryt jim také dobře poslouží hromada s dřívím,“ upozorňují ekologové. Pokud má majitel zahrady přece jen strach, že ježci zimu nepřežijí, existují speciální ježčí domečky, které se dají koupit i na internetu.