Proto se vedení obce rozhodlo systém nakládání s odpadem radikálně změnit ve způsob, který je v Kraji Vysočina zatím poměrně neobvyklý.

„Ročně zaplatí Podmoklany 110 tisíc korun za nakládání s komunálním odpadem. Od obyvatel vybereme 45 tisíc korun, obec samotná z rozpočtu platí kolem čtyřiceti tisíc. Vzhledem k tomu, jak malý je obecní rozpočet, je to vysoká částka, která do budoucna ještě poroste," konstatuje starosta Jiří Zatřepálek.

Podmoklany leží v Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Jak zdůrazňuje starosta, pro takovou obec je nutné, aby byla čistá. Proto obecní úřad nechal v minulosti instalovat vysoký počet sběrných kontejnerů na tříděný odpad. Jak upřesňuje starosta, na více než 145 osob včetně chalupářů tak připadá pětadvacet velkých kontejnerů, matematicky vzato se tak tři osoby dělí o jeden veliký kontejner. A to ještě má každá domácnost tradiční popelnici. Jenže náklady na vývoz kontejnerů a popelnic rok od roku stoupají.

Nový způsob přinese úspory

„A to ani nemluvím o tom, že naše kontejnery slouží k ukládání odpadu úplně cizím lidem, kteří obcí jen projíždějí. Sám jsem je několikrát viděl. Cizí do našich kontejnerů házejí v pytlích cokoliv. Jednou jsme tam našli dokonce stavební suť a záchodové mísy. Naši občané to nedělají, to mají na svědomí většinou chalupáři z okolí. Proto jsme se rozhodli, že počet kontejnerových stanovišť musíme zredukovat," vysvětluje Zatřepálek.

„Navíc jsme se rozhodli radikálně změnit celý systém nakládání s komunálním odpadem tak, aby to obecní rozpočet zatěžovalo co nejméně a přitom čistota obce neutrpěla. Občané budou odpad třídit doma do pytlů, které jim dá obec a obec také bude tím, kdo bude dál s odpadem nakládat. Přinést by to mělo výrazné úspory," pokračuje starosta s tím, že nejde o momentální nápad, ale celý propracovaný systém, s nímž přišel obecní zastupitel, ekolog Lubomír Čapek. Ten ale podrobnosti k novému systému nakládání odpady zatím prozradit nechce.
„Považuji to za předčasné, protože celý systém je teprve na začátku. Zastupitelé o něm budou dál jednat. Bude také důležité, jak se k novému způsobu postaví občané. Mohu ale prozradit, že něco podobného funguje zatím jen ve Vyskytné na Jihlavsku," informuje zastupitel, který je zároveň autorem projektu. Podle Jana Růžičky z podmoklanského sboru dobrovolných hasičů ale obyvatelům Podmoklan na čistotě obce záleží a co se týče ochrany veřejného pořádku, jsou ochotni „táhnout za jeden provaz."
Podle starosty Jiřího Zatřepálka by zde měla být ze strany občanů i silná finanční motivace.

Zvýšit poplatek

„Obec už  tak vysoké poplatky za komunální odpad neutáhne, zvlášť když je krize a ceny rostou. Jestli to půjde takhle dál, bude muset obecní úřad sáhnout k výraznému navýšení poplatků za odpady. Občané by tak do budoucna mohli platit ne už 450 korun za osobu a rok, ale i třeba 700 korun a víc. Pochybuji, že by to pro některé domácnosti bylo únosné," konstatuje starosta.
A jak tedy s komunálním odpadem naložili v obci Vyskytná na Jihlavsku? Zhruba před rokem  zavedla Vyskytná jako jedna z mála obcí kromě popelnic a kontejnerů  pytlový systém.

Poprvé za odpad ušetřili

V roce 2011 došlo podle výroční zprávy obce poprvé v historii Vyskytné nad Jihlavou k poklesu množství vyvážených popelnic, celkem o 678, což je pokles o 7,8%. Naopak u kontejnerů z chatových oblastí došlo k nárustu o 21 kusů, což činí 4,5%.
Ve finančním vyjádření došlo díky snížení počtu vyvezených popelnic k úspoře 31.632 korun. U vývozů kontejnerů ke zvýšení o 6.090 korun.

„U svozu tříděného odpadu došlo díky zavedení pytlovaného sběru, změně logistiky vývozů a výběrovému řízení na ceny svozu k úspoře 18.418 korun. Celková úspora díky zavedeným opatřením a zvýšeným tříděním, které s sebou přineslo i vyšší příspěvky od Ekokomu, činí za rok 2011 dokonce 136 217 korun," konstatuje ve své výroční zprávě obec.
V roce 2012 by poprvé v historii Vyskytné měla být bilance příjmů a nákladů mírně přebytková.

Co znamená "systém Vyskytná"?
Občané obdrží různobarevné pytle na plasty, papír a obaly od mléka a džusů. Když je naplní, odevzdají je s označením čísla domu na sběrné místo v obci. Pytle se odváží jednou za 5 týdnů. Po telefonickém objednání přistaví svozová firma speciální kontejner, na který jsou pytle naloženy a za paušální poplatek odvezeny. Od počátku roku se jen na vývozu ušetřilo třicet tisíc korun.⋌Zdroj: obec Vyskytná