Nikodémova noc, do které se zapojil na Havlíčkobrodsku jako jediný právě kostel v Sopotech, je pastorační projekt katolické církve, jehož podstatou je setkání s Ježíšem Kristem. Projekt se uskutečňuje v katolických kostelech, v tichu, ve tmě, za přítomnos-ti kněze, se kterým je možné se setkat k přijetí svátosti smíření nebo k osobnímu rozhovoru. Setkání v kostele v Sopotech se koná od 20 do 22 hodin.

Nikodémova noc podle brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho navazuje na osobu Nikodéma, farizeje a člena židovské rady, který přišel za Ježíšem v noci.

„Tato noc vznikla jako odpověď na otázku, jak hledat a nacházet cestu k Ježíši v dnešním uspěchaném světě a umožnit všem setkání s Pánem mimo pracovní dobu a ostatní povinnosti," upřesnil biskup Cikrle.

„Konkrétní podnět k zapojení se do Nikodémovy noci byl od jedné paní z Chotěboře, které poutní kostel v Sopotech leží hodně na srdci," vysvětlil páter Štefan Brynda, administrátor římskokatolických farností Krucemburk a Sopoty.

Od večera až do noci je možné se v kostele zúčastnit tiché adorace, během které lze přistoupit ke svátosti smíření nebo si popovídat s knězem. Pokud je to možné, začíná Nikodémova noc mší svatou. „Důležitým prvkem Nikodémových nocí je tma. Adorace v tichu a ve tmě oprošťuje od světa plného zvuků a obrazů. Tma vytváří atmosféru intimity a pomáhá nalézt odvahu přijít a setkat se s Pánem," zdůraznil Cikrle.

K adoraci jsou zváni všichni. Každý může kdykoliv přijít a kdykoliv odejít. Frekvenci, den konání Nikodémovy noci a délku trvání adorace si jednotlivé farnosti, které Nikodémovu noc pořádají, volí tak, aby to co nejlépe vyhovovalo místním podmínkám. Osvětlení interiéru kostela by mělo byt přizpůsobeno tak, aby zbytečně nenarušovalo tmu. Nikodémova noc není určena jen pro stálé návštěvníky bohoslužeb, ale i pro širokou veřejnost.