Děti mohou jednou za rok strávit v knihovně noc plnou tajemství, her a zábavy.

V letošním roce slaví naše knihovna 15 let od založení Krajské knihovny Vysočiny, Noc s Andersenem se pravidelně koná v havlíčkobrodské knihovně už od roku 2002, a tudíž letošní nocování bylo také slavnostní, ve znamení patnáctky.

Pohádkovou Noc s Andersenem prožilo v Krajské knihovně Vysočiny letos 11 dětí z 5. třídy ZŠ a MŠ Herálec s paní učitelkou Ivetou Kloudovou a 4 knihovnice Dětského oddělení. Ústředním tématem noci byl Čtyřlístek a spisovatel Hans Christian Andersen.

Pestrý program pro malé noční návštěvníky začal v podvečer přivítáním se a rozdáním upomínacích triček vyzdobených speciálně na tuto nezapomenutelnou akci. Celý večer pojaly knihovnice jako tvůrčí a zábavný, záměrem bylo seznámit děti s procesem vzniku knihy, s rolemi nakladatele, spisovatele, korektora, ilustrátora a vyzkoušet si je formou hry na vlastní kůži. Nejdříve si děti prohlédly prostory knihovny, dostaly se i do oddělení, kde se samotné knihy zpracovávají, obalují, mohly si to i prakticky vyzkoušet.

Následovalo představení vzácného hosta dětem, naše pozvání na pohádkový večer přijala spisovatelka a překladatelka PhDr. Markéta Hejkalová, která dětem přiblížila uměleckou profesi spisovatele. Bezmála dvě hodiny pak děti společně s paní spisovatelkou hravou formou tvořily literární dílo. Výslednou prací byla povídka pod názvem Míša na veletrhu, jejíž nedílnou součástí byla i ilustrace.

Literární dílo si zaslouží důstojnou prezentaci, a tak knihovna ve spolupráci s Knihkupectvím Vysočina zajistila dětem vhodný prostor a prezentace povídky se tak mohla konat v tamní kavárně. Jaké bylo pro děti překvapení, když tam na děti už čekal samotný pan Andersen, v podání Ing. Tomáše Holendy, který už téměř deset let přijíždí za dětmi povídat a číst z knížek.

Nejdříve se děti dozvěděly o životě dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, o tom jaké měl rodiče, dětství a čím chtěl být a poté předal dětem slovo, protože byl velmi zvědavý, co děti vytvořily. Děti za krásnou práci moc pochválil a nemalý dík patřil také Markétě Hejkalové.

Po malém občerstvení následovala zpáteční cesta do knihovny, připojil se také pan Andersen. V knihovně na děti čekalo už další překvapení večera a to povídání si o životě včel s panem Ing. Ondřejem Živným. Samotnému povídání předcházelo předčtení příběhu z Čtyřlístku pod názvem Včelí námluvy, o které se postaral pan Andersen. Během celého večera se děti posilňovaly dobrotami z pekárny společnosti Vilém, která nám poskytla sponzorský dar.

V průběhu večera děti také kreslily pohlednice, které odrážejí jejich zážitky z knihovní noci. Malování je bavilo, pohlednice se jim moc povedly a poputují na významná místa.

Na dobrou noc dětem četl pan Andersen ještě pohádky a pohádková noc pro děti i knihovníky skončila kolem druhé hodiny ranní.
Na rozloučenou dostali nocležníci upomínkové předměty od Krajské knihovny Vysočiny a pamětní listy. A už se všichni těšíme na 18. ročník Noci s Andersenem, který připadne na pátek 30. 3. 2018.

Bc. Dagmar Švejdová, dětské oddělení KKV