Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod se připojuje k festivalu Muzejních nocí již tradičně ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Oba domy jsou propojené sklepením a návštěvníci volně prochází z jedné budovy do druhé.

Všechny expozice zdarma

Zdarma jsou návštěvníkům zpřístupněny všechny expozice a výstavy a je připraven bohatý doprovodný program, v němž nechybí nejrůzněji zaměřené dílničky, historické a fotografické kvízy, hudební program a občerstvení na muzejním dvorku.

Letošní muzejní noc bude zaměřena na kulturní a přírodní rozmanitosti peruánské Amazonie, stejně jako výstava, která probíhá v současné době v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod. Pro návštěvníky jsou připraveny tvůrčí dílny, kde si mohou zájemci vyrobit tašku s tradičními indiánskými vzory nebo podle návodu vytvořit lapač snů. Cestovatelská přednáška „Dobrodružství na řece Pacaya" se bude konat od 18 do 20 hodin. Na začátku muzejní noci budou moci návštěvníci ochutnat tradiční peruánská jídla, připravená peruánským kuchařem.

Skupina Hrdza

Pro návštěvníky muzejní noci je Krajskou knihovnou Vysočiny připraven od 17 hodin koncert slovenské skupiny Hrdza, a to na Havlíčkově náměstí. Kořeny slovenského folklóru přetvořené do moderního šatu, který se mimo Slovensko nazývá také folk, worldbeat, ethnic fusion, world fusion nebo velmi všeobecně world music. Slušné vokály a působivé melodie evokují odezvu u jakéhokoli publika. Repertoár Hrdzy se opírá hlavně o nápady lídra Slavomíra Gibartiho. Nepochybným trumfem kapely je také nezaměnitelný zpěv Veroniky Šoltysové-Rabadové. Hrdza koncertuje převážně na Slovensku, ale je častým hostem festivalů v České republice a Polsku. Navštívila i Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovinsko.