Nová trasa autobusu zajistí dopravu pro Ledečskou ulici, propojí město Havlíčkův Brod s novým sídlištěm Rozkoš. Mít zastávky městské dopravy kousek od domu by hlavně obyvatelé Ledečské uvítali.

„Na nejbližší zastávku autobusu směr Perknov nebo centrum Brodu musím až k nemocnici. Teď, když se kope v Havlíčkově ulici, jezdí autobus městské dopravy po Ledečské každou chvíli. Proč by to nemohlo být i dál,“ prohlásil jeden z cestujících městskou dopravou Václav Štefánek.

Městské kino Ždírec nad Doubravou.
Pomohla digitalizace za půlmilion: ve Ždírci po jedenácti letech promítá kino

Podobné argumenty na úpravu autobusových linek slyšela v poslední době často i místostarostka Rothbauerová. „Myslím, že jde o rozumný návrh. Na Ledečské ulici která je hustě obydlená žádný městský autobus nestaví. Zato horní trasou kolem nemocnice jezdí dokonce dvě linky. Ve směru na Perknov vzniká úplně nové sídliště Rozkoš, které je třeba s městem propojit. Hlavně jeho spodní část,“ konstatovala místostarostka.

Plán zní odklonit jednu linku městské dopravy ze staré trasy vedoucí kolem nemocnice a areálu psychiatrie na ulici Ledečská směrem na Perknov. Jenže na první pohled jednoduché řešení komplikuje podle místostarostky složitá administrativa. „Původně jsem si myslela, že uskutečnit takovou změnu je záležitost měsíců. Jenže všechno je teď jinak. Od myšlenky k realizaci nás dělí několik praktických záležitostí, pak bude následovat schvalovací kolečko úředních orgánů. Věřím, že se nám i tento záměr podaří uskutečnit. Ovšem nejdřív příští rok,“ upřesnila Rothbauerová. V současné době pracuje město na takzvané studii proveditelnosti, která ukáže za jakých podmínek bude Brodem nová linka jezdit.

Nová linka autobusu MHD

Vzdálenost Havlíčkův Brod a Perknov je asi tři kilometry.

Nová linka autobusu MHD vznikne odklonem stávající trasy autobusu číslo jedna.

Trasa jedničky začíná na autobusovém terminálu.

Vede po trase stavební škola, Havlíčkovo náměstí, ulice Husova, nemocnice, Bílý dům, psychiatrie, Rozkošská ulice, Perknov sídliště a Perknov obec.

Nová trasa začne na terminálu, povede přes náměstí až k nemocnici, od nemocnice se ale autobus odkloní Nerudovou ulicí na ulici Ledečská.

Trasa povede kolem židovského hřbitova, kde bude i zastávka MHD směrem na dolní část nového sídliště Rozkoš do Peknova.

Zpátky po stejné trase.

Zastávky jsou plánované u židovského hřbitova, dolní části sídliště Rozkoš a sídliště Perknov u čističky.

Provoz autobusů městské hromadné dopravy (MHD) zajišťují v Brodě technické služby. Lubomír Hepner vedoucí střediska MHD vysvětlil Deníku, že zavádět v Brodě novou autobusovou linku nelze lusknutím prstu.

„Město připravuje studii proveditelnosti. Až budou mít úředníci jasno, první na řadě jsou zastávky. Máme už představu, že zastávky nové linky budou u židovského hřbitova, u nového sídliště a pak také u sídliště v Perknově poblíž čističky. Když město uvolní peníze na zastávky, není problém začít se změnami,“ konstatoval Hepner.

Zdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Ty změny znamenají podle Hepnera změnu trasy jedné z linek MHD, konkrétně linky číslo jedna. S tím souvisí nové jízdní řády, úprava informačního systému a změny turnusů řidičů. „Nová linka povede po trase staré linky číslo jedna až k zastávce u nemocnice, která je důležitá. Od nemocnice se pak nová linka linka odkloní Nerudovou ulicí dolů na Ledečskou,“ upřesnil Hepner.