Ta letos připomíná 50. výročí existence galerie v Havlíčkově Brodě – vznikla v 2. polovině roku 1965.

Stálou expozicí se galerie prezentuje od roku 1979. Jejím hlavním účelem je představit návštěvníkům reprezentativní vzorek sbírkových fondů. Stálá expozice však zároveň představuje živý organismus, který reaguje na akviziční politiku instituce a v neposlední řadě i na požadavky návštěvnické obce.

Vzhledem k výročí galerie a jejímu prvotnímu poslání být institucí se specializací na papírové sbírky, představuje tato varianta stálé expozice dosud nevystavené exponáty z kresby, ilustrace a grafiky. Výběr prezentuje průřez akvizicemi v průběhu celých 50 let existence. Vystaven je tak poprvé výběr z rozsáhlé sbírky politické a společenské karikatury, jež se stala základem sbírkové skupiny Kresba. Zde nechybí jména jako Josef Čapek, Adolf Hoffmeister, Adolf Born nebo Bohumil Štěpán a další.

Na vystavených ilustračních konvolutech lze zase demonstrovat, jakým směrem se ubírala česká ilustrace ve dvacátém století: od secesních ilustrací Artuše Scheinera, přes realistické ilustrace Jaroslava Vodrážky, po hravé imaginace Květy Pacovské. Druhou polohu stálé expozice je možné nazvat poetickou krajinnou inspirací. Odrážejí se v ní díla autorů z Vysočiny i obecně známých matadorů jako jsou Vladimír Janoušek, Vladimír Boudník, Kamil Lhoták, Vladimír Suchánek, Ladislav Čepelák, Jaroslav Šerých, Mikoláš Axmann, Aleš Lamr a další.

V této koncepci nemůže chybět ani nejvýznamnější kmenový autor: Bohuslav Reynek. Překvapením pro návštěvníky bude „Petrkovský koutek", kde naleznou nejen dosud nevystavené grafické listy Bohuslava Reynka, ale také fascinující fotografické snímky jeho syna Daniela a známé fotografické koláže z Petrkova od Jiřího Škocha.

Současná stálá expozice je striktně očištěná od obrazů, ale obdivovatele obrazové sbírky galerie ujišťuje, že se svých oblíbených děl dočkají opět v dalších obměnách stálé expozice, která bude následovat ve druhé polovině letošního roku.