V Jihlavě opět přibylo narozených dětí. Více narozených dětí a maminky, které se rozhodly přivést na svět miminko v krajském městě Vysočiny, přestože bydlí jinde. To jsou hlavní změny, které proběhly v porodnici jihlavské nemocnice za uplynulý rok. Rok 2017 provází také rekordní statistika. Na svět přišlo úplně stejně dívek, jako chlapců.

V loňském roce přišlo na svět v jihlavské nemocnici 1260 miminek a rodilo 1244 žen. Narodilo se celkem 16 dvojčat, tedy 32 dětí: „Počet žen, které se rozhodly rodit u nás, je rok od roku vyšší,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Roztočil. Už v listopadu tak bylo jasné, že počet dětí bude vyšší, než předchozí rok.

Zhruba pětina rodiček měla trvalé bydliště mimo Jihlavu. „Jezdí za námi ženy z Hradce Králové, Benešova, Prahy, ale také dalších měst na Vysočině,“ dodává porodní asistentka Romana Daňhelová. V jihlavské porodnici bývají přítomni otcové u porodu až v 95 % případech a to včetně císařských řezů. Za přítomnost u porodu se neplatí.

Raritou byl loni počet narozených chlapců a děvčat, který byl naprosto totožný: „Bylo to 630 holčiček a 630 chlapečků,“ dodává Romana Daňhelová.

Porodnice láká na nové pokoje

Jihlavská porodnice láká maminky nově opravenými porodními pokoji, kde mají ženy soukromí, a individuálním přístupem. Navíc poslední tři roky pořádá nemocnice pravidelně dvakrát za rok setkání s lékaři a porodními asistentkami, kde se mohou nastávající rodiče na cokoli zdravotníků zeptat a navíc si jít prohlédnout právě i zázemí porodnice.

V nemocnici se snaží také obměňovat přístrojové vybavení, nebo pokoje: „Za poslední dobu jsme například kompletně vyměnili novorozenecké postýlky, pořídili nové odsávačky mateřského mléka, opravili pokoj na novorozenecké JIP,“ doplňuje primář dětského oddělení Martin Zimen.

Na pětiměsíční náročné cestě mladá žena poznala krásy i nástrahy divoké přírody.
Monika Benešová z Města sama urazila tisíce kilometrů napříč Amerikou

Pozadu nezůstává samozřejmě ani porodnice v Havlíčkově Brodě. „Brodská porodnice i přes velkou rekonstrukci a chvilkové uzavření v květnu 2017 překonala opět hranici 1400 porodů. Vyhledávají ji maminky z Prahy, ale i Plzně nebo ze Slovenska,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. V roce 2017 se v brodské porodnici uskutečnilo celkem 1408 porodů a narodilo se 1428 dětí, dokonce 20 párů dvojčat.

„I přesto, že jsme letos v květnu porodnici na půl měsíce uzavřeli a následně se tři měsíce rodilo v náhradních pokojích, překonali jsme i letos hranici 1400 porodů. Opět se tedy u nás narodilo nejvíce dětí na Vysočině,“ zdůraznila mluvčí Černo. Jak podotkla, za to patří velký dík nejen maminkám, které si Brod vybraly, ale především personálu, jenž po celou dobu zajišťoval komfort, pohodlí, dobrou atmosféru a maximum péče pro rodičky a jejich miminka.

Rodičky až z Prahy

Nejúspěšnějším měsícem loňského roku byl nakonec ten poslední, tedy prosinec, kdy se narodilo 136 dětí. To poslední se narodilo 31.12.2017 v 17.35 hodin mamince z Pardubic. „Více se rodily holčičky, celkem 740,“ upřesnila mluvčí. Jak dodala nejoblíbenější jména roku 2017, jsou Jakub, Adam, Ondřej, Jan a Matyáš. Takže exotickým křestním jménům podle zahraničních telenovel již zřejmě odzvonilo. U holčiček vede křestní jméno Ema Emma, Victorie/Viktorie, Adéla, Eliška a Tereza. Nejmenší miminko, které se v Brodě narodilo vážilo 1080 g. a největší 4950g. Celkem 826 maminek bylo z okresu Havlíčkův Brod, dále do Brodu nejčastěji jezdí rodičky z okresu Žďár nad Sázavou, Jihlava, Pelhřimov, Kutná Hora a Chrudim. „Jezdí však i z větší dálky - 25 rodiček bylo z Prahy, rodila však u nás i maminka z Plzně nebo Uherského Hradiště. Sedm maminek přijelo až ze Slovenska,“ podotkla mluvčí Černo.

Jednou z pražských maminek, které si vybraly brodskou porodnici, byla Kateřina Walterová z Prahy. „Když jsem zjistila, že mi praskla voda, měla jsem na výběr, kde budu rodit. Buď nemocnici v Motole, kterou máme skoro za kopcem nebo v nemocnici v Havlíčkově Brodě,“ svěřila se maminka s podrobnostmi svého porodu. A co rozhodlo, že budoucí maminka vážila tak dalekou cestu už v poměrně „delikátním“ stavu? „Primář havlíčkobrodské porodnice Pavel Antonín mě rodil už ve Znojmě, kde se mi tehdy narodila dcera. Vzhledem k tomu, že už nejsem nejmladší, nechtěla jsem riskovat, přála jsem si kvalitní péči,“ prozradila Kateřina Walterová, která má už doma plnoletou dceru.

Ilustrační foto.
U silnice na Jihlavsku někdo pohodil zbytky ovcí do příkopu

Nemocnice Třebíč přivítala na začátku roku i první miminko pavilonu M. Vedle oslav narození nejrychlejšího občánka Kraje Vysočina si v Nemocnici Třebíč připomněli i narození úplně prvního miminka v pavilonu M. Nyní už šestiletý Honzík se narodil v červenci roku 2011, jen dva dny po otevření Pavilonu M. V úterý 2. ledna v doprovodu maminky Lenky a tatínka Radka navštívili gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice.

Honzík, hokejový útočník Žihadel z Moravských Budějovic a hasič, dostal ovocný dort a maminka kytičku. Společně vybrali i místo, kde bude pověšena fotografie připomínající toho, který odstartoval činnost porodnice v nových prostorách. Za šest a půl roku se na těchto sálech narodilo bezmála osm tisíc dětí. Jen za loňský rok to bylo 1259 porodů, kdy se narodilo 634 holčiček a 636 chlapců, jedenáctkrát přitom šlo o dvojčata.

„Tradičně oslavujeme narození prvních dětí v roce a nápad s připomenutím první narozeného v pavilonu se nám líbil. Honzík byl lehce zaskočený ze zájmu fotografů, ale při výběru místa už byl hovorný a smál se. Přeji mu hodně zdraví a elánu“ zakončila setkání ředitelka Nemocnice Třebíč Ing. Eva Tomášová.

Profesionalita personálu

V nemocnici v Pelhřimově se v roce 2017 uskutečnilo 559 porodů. Maminky oceňují zejména rodinné a intimní prostředí naší porodnice a profesionalitu personálu.

Velice nás těší zájem rodiček o cvičení pro těhotné, které jsme po delší odmlce obnovili v roce 2016, v roce 2017 jsme pak rozšířili nabídku o cvičení po porodu, které napomáhá maminkám dostat své tělo po porodu opět do kondice. “ „Maminky si často stěžují na bolesti zad, otoky nohou, křečové žíly, větší únavu a další problémy. S tím jim můžeme poradit a pomoci,“ upřesnila hlavní cíl cvičení MUDr. Martina Ošeldová.

V porodnici v Novém Městě na Moravě se loni narodilo celkem 831 dětí. „Z toho bylo 398 děvčat a osmkrát se nám narodila dvojčata, mezi matkami převažovaly prvorodičky, ale našly se i matky, přesně řečeno tři, které u nás rodily už posedmé,“ upřesnil mluvčí nemocnice v Novém Městě Petr Hladík s tím, že 40 procent dětí se narodilo nesezdaným párům. Největší narozené dítě vážilo 4,9 gramů. Co se týče křestních jmen, tak nejčastěji dávali rodiče dětem v porodnici v Novém Městě jméno Eliška a Jakub. Pouze vzácně se objevilo u dívek křestní jméno Samanta u chlapců pak Olexandr.