Je však otázkou, zda za současné hospodářské situace ještě bude co komu brát, říká havlíčkobrodský soudní exekutor, Stanislav Molák.

Novela exekučního zákona, kterou nedávno podepsal prezident Václav Klaus, je podle Moláka tak obsáhlá, že si zaslouží mnohem obsáhlejší komentář.

„Jako celek lze o ní říci, že dlužníkům a exekutorům  život po nějakou dobu spíše zkomplikuje a věřitelům poněkud ulehčí. Soudy  si  také uleví, i když se možná časem ukáže, že to byl jen optický klam," konstatuje exekutor.

Novela zpřísňuje postih exekutorských pochybení, tedy represivní nástroje, ale také se úpravou postupů posilují i pravomoci exekutora.

Dlužníkům,  díky přijatým ochranným institutům, na jedné straně roste potenciál, jak se exekuci bránit a částečně se jim, jen těm novým dlužníkům, také uleví od nákladů. Na druhé straně se  ovšem významně rozšiřuje i oblast  postižitelného majetku. „Za nedostatek považuji, že novela neřeší územní působnost jednotlivých exekutorských úřadů.  Nejásám ani nad tím, že byla exekutorům odňata snad jediná nekonfliktní agenda, to znamená sepisování exekutorských zápisů," podotýká exekutor.

Počet exekucí na Havlíčkobrodsku podle zkušeností Stanislava Moláka stoupá a  vymáhání pohledávek je stále komplikovanější. Přibývá lidí, kteří neplatí za odvoz komunálního odpadu, stejně jako těch, kteří mají na krku exekucí hned několik.

Mění se i struktura dlužníků. Před deseti lety byly největším problémem z hlediska vymahatelnosti nefungující právnické osoby, takzvaná mrtvá „eseróčka", dnes to jsou podle Moláka především nezletilí, fyzické osoby unikající se svými příjmy do šedé ekonomiky, což charakterizují například práce načerno v tuzemsku i zahraničí.

Dluží i lidé se středními příjmy

„Zaznamenáváme ale také časté ulívání peněz na účty jiných příslušníků, exekucím jsou vystavováni i lidé  dlužící za svoz odpadu," říká Molák.

Kvůli ztrátě práce se do dluhů podle odborníků začínají dostávat i lidé se středními příjmy a ve věku 55 let a výše. Na dlouhodobé hledání nové pracovní příležitosti nejsou některé domácnosti připraveny a mají nižší finanční rezervy, než je potřeba.  „Dneska je podle mě jen důležité si co nejméně půjčovat a zůstat bez dluhů.   Odolat té bankovní masáži  umí ale málokdo. O nějakých úsporách nemůže být ani řeč. Když člověk něco málo našetří, tak se vždy najde něco, co se musí zaplatit a uhradit," komentuje toto ožehavé téma například Antonín Macek z Havlíčkova Brodu.

Podle exekutorské komory díky novele bude možné například slučovat exekuce vedené proti témuž dlužníkovi. Ve prospěch dlužníků bude zaveden i další institut, takzvaná  předžalobní výzva.

Věřitel by dlužníka musel kontaktovat ještě před podáním návrhu na zahájení exekučního řízení a vyzvat ho k včasnému uhrazení pohledávky.

Novela také stanovuje limit nákladů na jednu cestu exekutora. Nově bude možné dražit členská práva v bytových družstvech a exekutor nebude moci zabavit dlužníkovi domácího mazlíčka, psa či kočku.