Toufara 
v roce 1950 k smrti umučila komunistická Státní bezpečnost v souvislosti s takzvaným Číhošťským zázrakem.

„Shodou okolností jsme se tuto radostnou zvěst, a to 
i s dalšími poutníky, dozvěděli v okamžiku naší návštěvy římské baziliky mučedníka svatého Vavřince.

Přijali jsme ji s dojetím v srdcích a spontánním potleskem," uvedl Bárta. Ten rozhodnutí České biskupské konference uvítal. „Konečně jsme se dočkali i my. V Polsku již proběhlo blahořečení kněze Jerzyho Popiełuszky, který byl v roce 1984 zavražděn příslušníky polské tajné policie. Procesy blahořečení kněží 
a biskupů již byly zahájeny také v Maďarsku, Chorvatsku 
a dalších zemích Balkánu," připomněl Bárta.

Proces blahořečení Josefa Toufara může podle Bárty trvat i několik let. Počítá i s tím, že si Česká biskupská konference vyžádá z příslušného vikariátu, pod který Číhošť na Havlíčkobrodsku patří, některé dokumenty související se životem a také kultem Josefa Toufara.

Blahořečení je prvním krokem k tomu, aby mohl být Josef Toufar prohlášen za svatého. Složitý církevní proces, při němž se bude zkoumat celý život kněze Toufara, inicioval královéhradecký biskup Jan Vokál. „Nechal se raději ubít k smrti, než by křivě svědčil proti církvi a svým spolubratrům," řekl biskup Vokál, pod jehož diecézi Číhošť spadá. Podle biskupa Vokála pamětníci uvádějí, že Josef Toufar byl neobyčejný ryzí člověk a dobrý kněz.

(ČTK)