V publiku seděli filmoví herci Ondřej Vetchý, Ondřej Malý, Tereza Voříšková a Jiří Mádl. Nechyběl ani scénárista a režisér filmu, havlíčkobrodský rodák Roman Kašparovský.

Film měl mít premiéru už více než před rokem, do kin ale přišel nyní. „Film měl přijít do kin v lednu roku 2013. První odklad byl způsoben tím, že jsme museli vyměnit hudebního skladatele. Druhý vznikl proto, že se najednou objevilo moc českých filmů. Čekali jsme na svou premiéru, aby měli Všiváci větší šanci na úspěch. Přáli bychom si, aby v kinech vydržel až do konce prázdnin," vysvětlila producentka filmu Karla Stojáková.

Film Všiváci je příběh dvou bratrů, které rozdělila jedna žena. Jednoho z bratrů hraje jihlavský rodák Ondřej Vetchý.

Natáčelo se v Afghánistánu

Vetchý ve snímku vystupuje jako vysloužilý voják, který se vrátil z mise v Afghánistánu. „Natáčení v Afghánistánu bylo neuvěřitelným zážitkem. Neustále pozorujete, co se tam děje. Naprosto to pohltí vaši mysl. To, že jsme tam za takové situace měli ještě natáčet, mi přišlo jako naprosto nepřirozená věc. Bojovalo se tam o holý život. Já jsem v Afghánistánu přežíval a pan režisér si to užíval," popsal Vetchý.
Vetchého spolubojovníka si zahrál herec Ondřej Malý. Oba strávili v Afghánistánu dva týdny. „Každý tam tu situaci zvládal jinak. Bylo to opravdu velmi zajímavé. Mohu potvrdit, že si to v Afghánistánu užíval jen Roman," uvedl Malý.

Tvůrce filmu Roman Kašparovský měl v době natáčení v cizí zemi o své herce strach. „Mám v uvozovkách výhodu v tom, že nemám žádné děti. Čili nesl jsem zodpovědnost pouze sám za sebe. V Afghánistánu jsem měl o kluky hrozný strach. Cokoli by se jim stalo, by se dotklo jejich rodiny. Na druhou stranu to ale bylo úžasné. Splnil jsem si sen, točit v takovémhle prostředí," komentoval režisér.
„Po půl roce natáčení jsem se zeptal lidí, jestli už jim došlo, kde právě byli. A jeden z nich mi řekl, že mu do došlo až pět měsíců po návratu z Afghánistánu. Je to, jako když vás někdo hodí do studené vody a vy nestačíte než rychle dýchat a udržet se na hladině. Na to, abyste to stíhali hodnotit, čas není," doplnil Vetchý.

Natáčení právě v Afghánistánu byl podle Kašparovského jeden z nejintenzivnějších zážitků.
„Nic z toho, co vám tady k tomu řeknu, to stejně nevystihne. Každý by tam musel jet sám a zkusit si tam být na vlastní kůži. Je to nesdělné. Je to něco, co se nedá ani popsat. Je to šokující. Je to jako, když budete padat 14 dní z výšky a budete se blížit k zemi. Vsadím se, že každý, kdo to absolvoval, už nikdy nebude stejný jako předtím," dodal Vetchý.

Název filmu Všiváci je dvojsmyslný. Jeden se vztahuje ke dvěma bratrům, protože jejich životy mají různá zákoutí. Druhým důvodem je rodina. „K rodině se vracíme, když řešíme problémy se vší. Název je humorný a měl by mít nadhled ," řekl Kašparovský.

Lichotky

Herci na Kašparovského nabídku zahrát si v jeho filmu přistoupili, protože jim lichotil. „Nikdo nemá větší ego, než mám já. Roman začal tím, že mi poslal zprávy, ve kterých mě chválil. Takže mi vlastně došlo, že tomu opravdu rozumí. Pak jsem si přečetl scénář a moje role se líbila.Okamžitě jsem na jeho nabídku kývl," vtipkoval Jiří Mádl. Ego zvedl režisér i herci Ondřeji Malému. „Roman mě oslovil mistře. Možná, že měl tu zprávu, kterou psal Jirkovi rozepsanou pro všechny. Stejně mu děkuji, že mě do role obsadil. Největší odměnou je pro mě to,že jsem se podíval do Afghánistánu. Úplně jsem tím změnil pohled na svět," okomentoval Malý.
Tereza Voříšková ráda hraje dceru Ondřeje Vetchého. „Kdyby měl Ondrovi hrát dceru někdo jiný, hrozně bych žárlila. Takže jsem byla šťastná, když mi Roman Kašparovský tuto roli nabídl. Scénář filmu mi přijde naprosto výjimečný. Mimochodem mě Roman píše krásko," vyjádřila se s úsměvem Voříšková.

Perlička z natáčení

„Perličkou bylo, když se mi měl Jirka Mádl vyzvracet na obličej. Pan režisér si na tom trval. Tak to Jirka udělal, ale ve filmu to nakonec vůbec není. Takže mi došlo, že si tím pan režisér řeší své vlastní bolesti," vtipkoval Vetchý.
Veřejnost může nový český film zhlédnout ve svých kinech už ode dneška. Na plátně uvidíte i jiné slavné herce, jako třeba Andreu Kerestešovou nebo Jiřího Langmajera.

Beáta Dvořáková