V roce 2009 se upravovala zeleň na starém hřbitově sv. Vojtěcha, letos dozná změn zeleň na Novém hřbitově.

Odborná arboristická firma, která začala s pracemi počátkem tohoto týdne, ošetří celkem 95 dřevin a skácí pouze dožívající stromy a několik náletových dřevin u ohradní zdi. V prostoru se pak objeví 40 nových stromů a 275 keřů.

„Na Novém hřbibově je několik starých, nebezpečných dřevin, které by mohly ohrožovat chodce. Po jejich vykácení dojde k ošetření všech zbývajících stromů a na závěr vysázíme v tomto areálu nové dřeviny," upřesnila vedoucí odboru životního prostředí havlíčkobrodského městského úřadu Marta Gerthnerová a pokračovala: „Objeví se tady znovu např. lípy srdčité, javor klen, javor mléč, a dále pak keře, které jsou na Vysočině domácí."

Na revitalizaci zeleně na Novém hřbitově získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Ze svého rozpočtu zaplatí pouze 25 procent z ceny, což při nákladech na revitalizaci zhruba 600 tisíc korun představuje částku okolo 150 tisíc korun. Celé prostranství bude upraveno během letošního roku, kdy projde rekonstrukcí i přilehlá smuteční obřadní síň. 

Libor Blažek