Tak to si v Havlíčkově Brodě nikdo raději ani nepředstavuje. Přesto taková situace může nastat. V neděli 30. června totiž vyprší režim dočasného užívání prozatím ještě nezkolaudovaného mostu, který si vyřídila společnost SDS Exmost coby dodavatel stavby, jejímiž investory jsou Kraj Vysočina a město Havlíčkův Brod.

„Teoreticky je možné všechno, ale věřím, že k tomuto krajnímu kroku nakonec vůbec nedojde," zareagoval Martin Stehno, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Havlíčkově Brodě, a dodal, že záleží také na stavebním úřadě, který by se měl případným řízením o změně této stavby zabývat.

Jednatel a ředitel společnosti SDS Exmost Pavel Jankůj však sdělil, že jeho společnost o prodloužení termínu dočasného užívání stavby žádat nebude.

„Most jsme opravili zcela v souladu s platnými normami, což nám potvrdily i tři na sobě zcela nezávislé expertizy, a navíc je už půl roku běžně používán. Stavbu jsme protokolárně předali, posledním krokem bude samozřejmě kolaudace," uvedl Jankůj.

Dodavatel již může fakturovat

Havlíčkobrodský radní Libor Honzárek potvrdil, že město Havlíčkův Brod svoji investiční část od dodavatele převzalo již koncem května.

„Považujeme stavbu za schopnou užívání, drobné vady a nedostatky jsou vyjmenovány v předávacím protokolu. V tuto chvíli žádnou reklamaci na společnosti SDS Exmost uplatňovat nebudeme. Dodavatel tak může naši část vyfakturovat," řekl Honzárek.

SDS Exmost pro město Havlíčkův Brod opravil a zmodernizoval části některých inženýrských sítí, přístupové komunikace k Ostrovu a na Kalinovo nábřeží, dále chodníky před mostem a za ním, veřejné osvětlení, slavnostní nasvícení a zajistil i usazení historického Hnátova kamene.

Deník včera v souvislosti s ukončením opravy mostu oslovil i Kraj Vysočinu s dotazem, jestli už hejtmanství stavbu od dodavatele převzalo a zda přistoupí k případnému reklamačnímu řízení.  Hovořilo se totiž o tom, že kraj stavbu nepřevezme, neboť výška obrubníků na mostovce dosahuje jen dvanácti centimetrů místo projektovaných patnácti centimetrů.

Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina, sdělila následující: „Rozhodnout se mělo v pondělí pozdě odpoledne na základě zprávy od dodavatele. Celou věc jsme připraveni komentovat na úterní tiskové konferenci."  Jednatel Jankůj je o požadavku zvýšení výšky obrubníků obeznámen. „Opakuji, že most jsme postavili v souladu s platnými stavebními normami. V případě nutnosti, přestože to není naším zájmem, se budeme bránit i soudní cestou," konstatoval Jankůj s tím, že prostor pro jednání stále existuje. Není bez zajímavosti, že společnost SDS Exmost chce přihlásit opravený most v příštím roce do prestižní soutěže Stavba roku.

Práce za zhruba šestadvacet milionů korun na mostě u kostela sv. Kateřiny zahájila společnost SDS Exmost Brno na jaře roku 2012. Dokončit je měla podle smlouvy 31. října 2012. Termín ale nedodržela a most, bez příjezdových komunikací k Ostrovu a na Kalinovo nábřeží, otevřela až 15. prosince. Dalším termínem dokončení měl být poslední březen 2013,  ovšem ani ten nedodržela. Společnost to zdůvodnila mimo jiné i poukazem  na špatnou projektovou přípravu a dokumentaci.

Za nedodržení finálního termínu má zaplatit investorům stavby, kterými jsou, jak již bylo uvedeno výše, Kraj Vysočina a město Havlíčkův Brod, penále.