„Dva samečci a dvě samičky spatřili světlo světa 20. května a teď poprvé opouštějí   bezpečí hnízda, kde o ně pečovala jejich čtyřletá matka Nymfa. Tu jsme v roce 2010 dovezli z Estonska," uvedl ředitel Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát. Ten dodal, že Nymfa společně s pětiletým samcem Karlem, který pro změnu pochází z děčínské zoo, tvoří v současné době jediný chovný pár v České republice.

„Úspěšný odchov je výsledkem intenzivní čtyřleté péče pracovníků Stanice Pavlov," pokračoval Karafiát.

Od narození do šestého týdne života přijímala mláďata pouze mateřské mléko.

„Nyní již dokážou přijímat tuhou stravu. Tou jsou například hlodavci či ryby,"poznamenal ošetřovatel pavlovské stanice Oldřich Rod.

Norek evropský dříve obýval celé území Čech a Moravy. Změny v krajině a zavlečený norek americký ho však zcela vytlačily. Dnes norek evropský žije pouze na severu Španělska, v Pobaltí a vyskytuje se i v deltách velkých řek ústících do Černého moře.