Zorganizovalo 9 turnusů příměstských táborů – na každý prázdninový týden připadl jeden turnus.
Letos probíhal již třetí ročník příměstských táborů. Zatímco v prvním ročníku se zúčastnily téměř výhradně děti z místní základní školy, letos jsme zaznamenali účast dětí ze širokého okolí, chodily sem i děti, které žijí v Praze a tráví léto ve Světlé u příbuzných. Celkem službu využilo 137 dětí, některé i opakovaně – ve dvou až pěti turnusech. Pokrýt celé prázdniny se organizátoři rozhodli na základě přání rodičů z minulých let. Programová náplň táborů byla různá.

Místo konání

Příměstský tábor Figuška se tradičně koná v zázemí šachového oddílu na zimním stadionu v Pěšinkách. Minulé ročníky se konaly zbývající příměstské tábory na ZŠ Lánecká. V tomto roce zde však byla na prázdniny plánována rozsáhlá rekonstrukce budovy. Organizátorům se podařilo dohodnout výborné podmínky na Akademii, Vyšší odborné škole, Gymnáziu a Střední odborné škole uměleckoprůmyslové v Sázavské ulici. Kromě učebny a tělocvičny bylo možné využívat i venkovní areál školy včetně hřiště, ohniště ap. Výhodou oproti minulým ročníkům, kdy se na obědy docházelo do restaurace na pěší zóně, byla možnost stravování přímo v jídelně školy.

Personální zajištění

Vedoucími na táborech jsou zkušení pedagogičtí pracovníci z místních škol, studenti a trenéři, kteří dokážou tábor zorganizovat tak, aby si přišly na své všechny děti od předškoláků po žáky druhého stupně. Zvládnou i hyperaktivní děti, účastní se i děti s autismem. Mezi osvědčené vedoucí z minulých ročníků dobře zapadli i noví vedoucí, kteří rovněž měli plno nápadů a dokázali děti nadchnout. Zakladatelé sdružení Eva Kořínková, Eva Milfaitová a Zdeněk Fiala si chválí: „Díky našim úžasným vedoucím se ani nemusíme příliš starat o reklamu – rodiče si dobré zkušenosti mezi sebou předají a doporučí tábory svým známým."

Zaměření táborů

Na táboře s názvem Kola a kolečka se věnovaly děti jízdě na kolech a in-line bruslení. Děti se naučily pravidla silničního provozu a absolvovaly vyjížďky na kole. Naučily se také základy jízdy na in-line bruslích. Za vše hovoří hodnocení jedné z maminek: „Chtěli bychom Vám poděkovat za aktivní týden, který mohl náš syn pod vaším vedením strávit. Dle jeho reakcí a zdokumentovaných fotografií na webu nemáme žádných připomínek. Vedoucí Verča a Kuba byli kamarádští a z výletu + jízdy na koni byl syn nejvíce nadšen. Na kolečkových bruslích jezdil poprvé, díky vašemu táboru, a vypadá to, že ne naposledy – v sobotu jsme s ním absolvovali přibyslavskou cyklostezku. Příměstský tábor Kola a kolečka 2014 hodnotíme za 1*".

Z názvu druhého turnusu Putování kolem Světlé je patrno, že se děti seznamovaly s přírodou, památkami a historií Světlé. S vedoucími Evou, Blankou a Janou absolvovaly nejen pěší túry, ale i výlety posázavským vláčkem či autobusem. Navštívily také světelské podzemí, místní knihovnu a park, kde vypátraly hrob Alase a Achilla, Čertův most, památník Jiřího Wolkera a další zajímavosti. Zážitky z navštívených míst zaznamenaly do Putovní knížky, kterou si s pomocí vedoucích vyrobily. I tento tábor hodnotili rodiče pozitivně: „Odezva od mého syna výborná. Všude si vás vychvaluje. I mé krátké seznámení s vámi bylo velmi příjemné. Jen tak dál!"

Tábor Taneční cvičení vedla tradičně vedoucí Alena a Lenka. Děti se na celý týden proměnily na piráty nebo břišní tanečnice. Během týdne se naučily základy aerobicu, zumby a hip hopu. Jak už to na tomto táboře bývá, stihly i vyrobit řadu věcí včetně pozvánky a pozvat rodiče a známé na vystoupení, které proběhlo na závěr turnusu. Mnozí rodiče byli dojati, jak vidno z reakce jedné maminky: „ Moc se mi líbil organizačně tento turnus, dcera byla moc spokojená a vystoupení pro rodiče na konci tábora krásné. Ještě jednou děkuji všem."
Na praktické využití anglického jazyka v běžných situacích byly zaměřeny hned dva turnusy: S angličtinou do světa a Svět kolem nás. Vedoucí Petra, Eva a Petra měly připravenu řadu her, kreativních cvičení, soutěží a dalších aktivit, kde nenásilnou formou u dětí vzbuzovaly zájem o anglický jazyk. Jedna z maminek nám napsala: „ Děkuji za moc pěkný tábor Svět kolem nás, syn chodil domů nadšený. Děkuji tímto i paní učitelce Duškové a Štěpánkové za fyzické a psychické nasazení pro děti a spoustu originálních a nápaditých her, aby se děti nenudily a vyřádily."

Vedoucí Petra a Katka v úvodu příměstského tábora s názvem Týden zálesáka rozdělily děti do skupin na Vodňáky, Lisťáky a Tlapáky. Každá skupina si pak pomalovala trička znakem týmu a jménem dítěte. Pomocí her, pohádek a zábavných kvízů byly u dětí rozvíjeny poznatky o přírodě.

Děti se naučily Morseovu abecedu, vázat uzly, stopovat zvířata, rozeznávat druhy ohňů a řadu dalších užitečných věcí. Součástí tábora byl i výlet na Stvořidla, závěrečné hodnocení tábora proběhlo u táborového ohně, došlo i na opékání špekáčků.

Tomáš a Pepča jsou již osvědčená dvojice vedoucích, a tak není divu, že jejich oba tábory Sportovní hry I. a II. byly nejpočetnější. Letos poprvé jsme pro velký zájem dokonce na druhý sportovní tábor museli zájemce odmítat. Pomocí celotýdenní hry Míčový víceboj se děti během týdne naučily základy fotbalu, florbalu, basketbalu, volejbalu, stolního tenisu, badmintonu a přehazované. Byly vedeny také k tomu, aby prováděly rozcvičky a protahovací cvičení. Protože děti vydávaly hodně energie, přišel jim vždy vhod chutný oběd, a mohla se zařadit i návštěva cukrárny.

V posledním prázdninovém týdnu proběhl tábor Figuška, který vedla Zuzka, pomáhala jí Eva. V průběhu tábora si děti osvojovaly základy šachu a dalších deskových her. Neseděly jen za stolem, byly zařazovány pohybové hry, např. štafeta, žabičky ap. Došlo i na turnaje – ve dvojicích, žravých, kostkových i klasických šachách, děti si zahrály simultánku. V závěru týdne se umoudřilo i počasí, a tak došlo i na míčové hry a vycházky.
Na všech táborech probíhaly soutěže, děti si odnesly diplomy a drobné ceny, které sdružení získalo od svých sympatizantů a brodské pobočky České podnikatelské pojišťovny, kde se uzavíralo pojištění. Organizátoři dodávají:

„Za tři roky pořádání táborů jsme si vytvořili dobré vztahy s rodiči i mnoha partnery. Chceme poděkovat zejména řediteli střední školy Jindřichu Vodičkovi, že nám umožnil v jeho škole uspořádat tábory. S přípravou zázemí pro tábory ve škole nám hodně pomohl Mirek Sklenář. Díky příspěvku rady města jsme i letos mohli cenu za tábor udržet na přijatelné úrovni."

Spokojenost rodičů s tábory vyjádřila jedna z maminek: „Moc děkuji za syna. Opravdu krásně strávil prázdninový týden. Byl plný zážitků a dojmů, takže velké díky organizátorům a také vedoucím. Příští rok se opět budeme těšit."

Eva Kořínková