Až do konce března se může veřejnost zúčastnit soutěže vyhlášené Krajem Vysočina nazvané Skutek roku a vybrat vítěze z nominovaných finalistů v každé ze čtyř kategorií. Hlavní vítěz bude slavnostně vyhlášen koncem května na zámku Valeč.

Účastníci soutěže mohou vybírat budoucího vítěze v šestém ročníku soutěže Skutek roku, kde se o přízeň veřejnosti uchází finalisté zařazení do oblasti sociálně-zdravotní, životní prostředí, volný čas dětí a mládeže, poradenství, vzdělávání a osvěta.

„Celkem je možné hlasovat pro dvanáct nominovaných osob. V pátém ročníku ankety Skutek roku byl loni soškou šneka oceněn například Tomáš Marek z Jihlavy, který vede kroužek Škola skateboardingu anebo Václav Hlaváč z Havlíčkova Brodu za péči o zraněné dravce a jejich ochranu," informoval Petr Holý z odboru regionálního rozvoje Kraje Vysočina. Havlíčkobrodsko v soutěži zastupují čtyři finalisté. Pavla Teznerová za oblast sociální, Jiří Kubíček v oblasti nazvané Volný čas dětí a mládeže. Jan Kliment a Pavlína Vencová soutěží za oblast osvěty.

„Velmi mě to potěšilo a příjemně překvapilo. Nicméně já nedělám dobrovolnickou činnost proto, abych byla někde oceňována. Nemyslím si, že účast v takové soutěži nebo případné vítězství by pro mě mohly do budoucna něco změnit," konstatovala skromně Pavla Teznerová.

Paní Pavla se věnuje dobrovolnictví od srpna roku 2013, kdy začala docházet do Dětského o domova v Nové Vsi u Chotěboře a zároveň se zapojila i do Programu Kamarád, v rámci kterého dochází za jedním klientem domů. „Pavla je jednou z nejspolehlivějších dobrovolnic," zhodnotil její aktivity havlíčkobrodský Fokus Vysočina.

Jiří Kubíček se věnuje pravidelně mladým hasičům v Nové Vsi u Světlé. Od loňského roku se také věnuje tréninku dorostenců jednotlivců v požárním sportu. Od loňského roku se také věnuje tréninku dorostenců jednotlivců v požárním sportu. V roce 2014 se povedl velký úspěch jedné z dorostenek, které se podařilo pod jeho vedením postoupit přes okresní a krajské kolo až na Mistrovství České republiky do Brna.

Vesnické školy potřebují podporu

Za podporu malých škol v obcích byla do soutěže Skutek roku nominována Pavlína Vencová z Českého svazu žen z Květinova na Havlíčkobrodsku.

„Myslím, že nominace patří celému spolku žen v Květinově. Jsem ráda, že si našich aktivit lidé všímají, protože se jim věnujeme už několik let," zdůraznila paní Pavlína. Cíl, který si ženy z Květinova daly, je podporovat školy v obcích, ukázat na potřebu vzdělání, které by mělo být lehce dostupné i dětem na venkově.

„Proto by se školy na vesnici neměly rušit, ale podporovat," zdůraznila paní Pavlína, která uspořádala společně s ČSŽ Květinov a SDH Květinov v místním kulturním domě loni v prosinci adventní rozsvícení vánočního stromku s bohatým kulturním programem. Dobrovolné příspěvky byly určeny pro základní školu ve Věži. „V předchozích letech jsme podpořily například školu v Herálci, Lípě a Úsobí. Loni jsme pro školu ve Věžnici, která je nejmenší v okrese, vybraly skoro čtyři tisíce korun a předaly řediteli školy," upřesnila Pavlína Vencová.
Za aktivitu v oblasti péče o památky byl nominován do soutěže Skutek roku Jan Kliment, novinář z Havlíčkova Brodu, který organizuje již sedm let novinářskou soutěž Péče o naše památky. Právě burcování či motivace novinářů k pozornosti a ke zviditelňování práce obyčejných lidí, kteří svůj čas a iniciativu věnují péči o památky v regionu, je podle Klimenta důležitá. Zvlášť v záplavě negativních mediálních upoutávek je vyzdvižení pozitivních aktivit, práce, péče o zdevastované historické a architektonické památky velmi užitečné, potěšující a příkladné.

Díky soutěži se podařilo podle Klimenta poukázat na zchátralé a znovu zrekonstruované památky, jako je například kaplička na Ševcově vrchu nebo socha svatého Jana Nepomuckého v Rozsochatci u Havlíčkova Brodu.