Stavbu kanalizace plánuje Městský úřad v Přibyslavi. Měla by začít zhruba na podzim letošního roku.

Odkanalizování místních částí Dobrá a Keřkov plánuje Přibyslav skoro tři roky. Zhruba stejně tak dlouho mají přibyslavští radní připravený projekt, kudy by kanalizace měla vést. V současné době se již podle místostarosty Martina Kamaráda podařilo získat na stavbu státní dotaci. Následovat by mělo výběrové řízení na dodavatele stavby, jejíž cena se pohybuje v desítkách milionů korun.

„Žádnou kanalizaci nechceme," vzkázaly ale dvě třetiny obyvatel Dobré a uvádějí následující argumenty. „Narostou nám poplatky nejméně dvojnásobně, protože budeme muset kromě vodného platit ještě stočné. K tomu si budeme muset zaplatit ze svého stavbu přípojky k nemovitostem. Ne každý na to má. Tam,  kde to bude ke kanalizačnímu řadu daleko, to sto tisíc nespraví. Město Přibyslav pak kanalizaci prodá VaKu (akciová společnost Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod – poznámka redakce), aby se ucpaly díry v rozpočtu z rekonstrukce školy a opravy mostu v Ronově," namítli obyvatelé v Dobré.

„VaK potom vyšroubuje ceny a my budeme jen platit 
a platit. Nemluvě o poruchách. Když se kanalizace někde ucpe před víkendem, dva dny se neumyjete, než to někdo přijede z VaKu spravit," poukázali dále lidé z Dobré.

Kanalizaci nechtějí ani 
v sousedním Keřkově. Důvod je zhruba stejný. Rodiny, které mají hluboko do kapsy, 
a v Keřkově jich není zrovna málo, si nemohou stavbu drahých přípojek dovolit.

Podle místostarosty Přibyslavi Martina Kamaráda ale současná situace už není dlouhodobě udržitelná. Velké procento nemovitostí v Dobré totiž odvádí splaškové vody 
do místního potoka. „Chápu argumenty obyvatel obce. Samozřejmě poplatky se zvednou o stočné, které dosud občané Dobré neplatili, ale vypouštět splašky do potoka nejde do nekonečna," upozornil místostarosta.

„Někdo to už dneska chápe, někdo ne. Majitelům nemovitostí to do budoucna ale může zkomplikovat život, například při rekonstrukcích a kolaudacích nemovitostí, protože současné předpisy o zacházení se splaškovými vodami jsou už přísnější," konstatoval Martin Kamarád.
S místostarostou souhlasí například Stanislav Pejzl z Dobré.

„Splašky tečou do potoka, voda páchne, je mrtvá, není v ní ani živáčka," vysvětluje Pejzl, proč pro stavbu kanalizace a přípojku ke své nemovitosti zvedl souhlasně ruku. Osadní výbor v Dobré ale žádné oficiální stanovisko ke kanalizaci  vydávat nebude.„To je osobní věc konkrétních občanů v Dobré, bude na nich, jak se rozhodnou," krčí rameny Stanislav Hospodka z osadního výboru.

Radní: Nechceme nikoho nutit

Občané Dobré sice většinou kanalizaci nechtějí, ale konečné slovo budou mít podle místostarosty Kamaráda stejně přibyslavští zastupitelé. Ti nakonec rozhodnou, zda se kanalizace stavět bude nebo ne.

„Jestliže zastupitelé stavbu schválí, samozřejmě nechceme obyvatele Dobré do přípojek nutit. Situaci je možné zatím řešit i tak, že odkanalizujeme obec Keřkov, Dobrou povede hlavní kanalizační tah. Kdo bude mít zájem, připojí se okamžitě. Kdo ne, může tak učinit v horizontu třeba pěti let, ovšem s tím, že těm, kdo se připojí hned, město zaplatí projekt přípojky a vyřídí stavební povolení. Kdo bude připojení odkládat, bude si projekt vyřizovat a platit sám, stejně tak si bude vyřizovat sám stavební povolení, kdo nebude chtít přípojku vůbec, bude si muset nechat vybudovat na splaškové vody kvalitní jímku," vysvětluje místostarosta Kamarád.

V současné době čeká město Přibyslav na rozhodnutí zastupitelů. Jestliže ti kanalizaci schválí, bude následovat výběr stavební firmy a další jednání s občany Dobré a Keřkova už na místě o jednotlivých kanalizačních přípojkách, kudy a jak povedou.

Další akcí, kterou město Přibyslav v Dobré letos plánuje, je stavba chodníku kolem hlavní silnice, tento projekt by měl na stavbu kanalizace navázat.