Zájemci sice jsou, kupci však doposud ne, říkají představitelé světelské radnice.

Pro budovu, kterou nedávno opustila Česká zemědělská akademie, nemá její vlastník – kterým je stále Kraj Vysočina – využití, a krajští zastupitelé jej chtějí vyměnit s městem za budovu bývalé sklářské ubytovny.

„Dohodli jsme se, že kraj nám prodá za dvacet jedna 
a půl milionu korun zámek, 
a my jemu za devět milionů bytovku v areálu uměleckoprůmyslové akademie," informoval už dříve starosta Světlé Jan Tourek. Radnice 
v takovém případě musí zajistit dvanáct a půl milionu korun, které by doplatila za odkoupení zámku.

„Původní termín smlouvy
o odkupu mezi námi a krajem platil do konce roku. Nyní tedy muselo zastupitelstvo schválit prodloužení termínu do 1. září letošního roku," konstatoval tajemník města Jiří Moučka. Podle něj potřebují zastupitelé čas, aby se rozhodli, jak s objektem zámku v případě definitivního odkupu postupovat.

Čas na jednání

„A potřebujeme také čas na jednání s potencionálními zájemci," doplnil Moučka.

Město totiž bez zapsání prodeje do listu vlastnictví nemůže zveřejnit záměr prodeje, protože budova není v jeho majetku.

„Teprve poté bychom vypsali soutěž," dodal světelský tajemník. Podle některých subjektů, které by se mohly ocitnout při případném prodeji ve hře, by pro využití přicházelo v úvahu třeba gastrozařízení s ubytovacími kapacitami. Šlo by například o zřízení hotelu, hostelu nebo domova pro seniory.