Obyvatelé města proto už od devadesátých let minulého století vyhlížejí silniční obchvat, který by celému městu výrazně ulevil. Je velmi pravděpodobné, že za pár let se toto přání stane skutečností. Ředitelství silnic a dálnic totiž chce za tři roky začít s výstavbou jihovýchodního obchvatu, který spojí hlavní tah na Jihlavu se silnicí na Pardubice.

„V roce 2013 se nám podařilo schválit investiční záměr jihovýchodního obchvatu. Tento krok byl velmi důležitý k tomu, abychom mohli ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic začít s výkupem pozemků, které se nacházejí na trase budoucího obchvatu," řekl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Starosta dodal, že nepředpokládá, že by z celého projektu mělo sejít. Na druhou stranu je možné, že se během výkupu pozemků vyskytnou nějaké komplikace.

„Konkrétně jde o více než sto vlastníků pozemků, které leží na trase obchvatu, a je mnoho problémů, které se mohou kdykoliv objevit. „Stačí třeba, aby vlastník pozemku nečekaně zemřel, a musí se čekat na dědické řízení," upřesnil Tecl.

V současné době je nejvytíženější silniční tepnou Brodu Masarykova ulice, která prochází středem sídliště Pražská. „Denně zde projedou stovky aut a v dopravní špičce se tvoří dlouhé kolony, které všem obyvatelům znepříjemňují život. Druhá problematická silnice je ulice Žižkova. I zde je velká hustota dopravy. Nový obchvat výrazně uleví oběma zmíněným silnicím v Havlíčkově Brodě," podotkl místostarosta Libor Honzárek.

Podle Honzárka blokovala dřívější stavbu obchvatu nákladnost akce. „Když se vzala v potaz cena jihovýchodního obchvatu a rozložila se na délku celé stavby, tak vycházela vysoká cena za jeden kilometr. Když se pak ale s tímto záměrem seznámil bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura, tak usoudil, že něco jiného je stavět obchvat u Kolína, kde je rovina, a něco jiného je na Vysočině," vysvětlil Honzárek.
Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu bude dlouhý čtyři kilometry a dvě stě metrů a má navázat na kruhový objezd na Žižkově ulici, obloukem povede přes údolí, vlakové nádraží a vyústí u Strážného vrchu na současnou komunikaci směrem na Jihlavu. Součástí nové silnice bude také několik přemostění.

Filip Brož