„Hodně slané potraviny, jako jsou chipsy, uzeniny a sýry, bývají chuťově výrazné, tučné, určené k přejídání. Kdo jí hodně slaných jídel, má větší chuť na slazené nápoje. Bohužel to platí i u dětí a mládeže," upřesnila primářka Weberová.

Sůl vede k pocitu žízně, který řeší děti pitím nápojů s vysokým obsahem cukru a kalorií, což přispívá k nadváze a obezitě. Obezitologická ambulance havlíčkobrodské nemocnice eviduje téměř dvě stovky takových malých pacientů.

„Nejčastěji jsou k nám děti posílány dětskými lékaři, protože mají nadváhu a počáteční problémy s vysokým krevním tlakem i vyšší jaterní testy," sdělila vedoucí lékařka ambulance Pavlína Kaňáková.

Češi jsou podle zdravotníků ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity přímo rekordmani ve spotřebě soli. Její vyšší spotřeba je jen v Maďarsku a na Balkáně. Muži spotřebují patnáct až šestnáct gramů na den, ženy okolo jedenácti gramů na den.


Spotřeba soli je zbytečně vysoká i u předškolních a školních dětí. „Pediatři už dlouho upozorňují na nebezpečí spojená se solí. Nadbytečný příjem soli zvyšuje krevní tlak, sůl má za následek větší chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou," konstatovala primářka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Magdalena Chvílová Weberová.