„Byla jsem s rodinou na výletě. Když jsem to dozvěděla málem mi vypadl telefon z ruky,“ říká s úsměvem Dagmar Štefanová z Dobré u Přibyslavi.

Místní ji znají jako členku sboru dobrovolných hasičů v Dobré a přibyslavskou poštovní doručovatelku. V komunálních volbách v Přibyslavi kandidovala za hnutí ANO pro lepší Přibyslav na třetím místě, které je považováno za nevolitelné. Ale stal se zázrak. Dagmar Štefanová získala více než 200 hlasů. Tím obrazně řečeno přeskočila svoje dva stranické kolegy na předních pozicích. Jediný mandát, který hnutí ANO v Přibyslavi získalo, patří právě jí.

Jak Dagmar Štefanová vysvětluje, komunální politika není zrovna její koníček. „V minulých komunálních volbách kandidoval za ANO bratr. Ten letos odmítl. Má moc práce, tak mě ANO oslovilo, že chtějí omladit kandidátku. Tak jsem na to kývla, ale vůbec jsem nečekala, že to takhle dopadne,“ vysvětluje Dagmar Štefanová.

Jan Tecl.
Dvě nejsilnější politické strany se v Brodě shodly na koalici

Proč dostala zrovna ona tolik preferenčních hlasů, vysvětluje skutečností, že je jako poštovní doručovatelka mezi lidmi v Přibyslavi známá a často dělá ve své práci víc, než musí. „Já jsem člověk, který má sociální cítění hlavně s lidmi, kteří se o sebe nemohou postarat. Možná je to tím, že máme v rodině člověka s postižením. A tak když mě například některá babička požádá, jestli bych jí nevyzvedla například léky v lékárně, protože ona tam sama nedojde, nemám problém jí vyhovět,“ říká skromně oblíbená poštovní doručovatelka.

Nicméně v tom, co by jako zastupitelka v Přibyslavi chtěla změnit, má jasno. Díky své práci zná město a s jeho obyvateli je v každodenním kontaktu. „Už jsme absolvovala stejně jako ostatní budoucí zastupitelé osobní setkání se starostou Martinem Kamarádem. K prioritám hnutí ANO u nás patří například průhledné hospodaření radnice a výběrových řízení, vstřícná komunikace radnice s obyvateli, ale také budování chodníků na hřbitově a stavba obřadní síně, aby obyvatelé Přibyslavi nemuseli jezdit vyřizovat pohřby do Brodu. Mladí se tomu teď možná smějí, ale až budou muset vyřizovat pohřeb pro někoho z rodiny, pochopí důvody,“ říká budoucí zastupitelka Dagmar Štefanová