Nejlepší hlavní chod nakonec uvařila Tereza Pekařová z Chrudimi, která připravila kachní prsíčko na bylinkách, pyré z červené čočky s pečeným česnekem, batátové suflé, restované kapustičky na anglické slanině a mango v pomerančové redukci. V kategorii moučníků pak první místo obsadila Simona Chládková z Třebíče a čokoládovým fondantem s malinovou omáčkou, smetanovým nočkem, mátou a malinami.

„Pohár pro nejúspěšnější týmy si odvezli za třetí místo Matěj Jirgl a Karolína Vaňková z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a za druhé místo Pavel Pavlíček a Simona Chládková z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč. Vítězným týmem se stala dvojice Tereza Pekařová a Jakub Suda ze SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim,“ sdělila Marie Mrázová, zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování.

Každou školu reprezentovali dva žáci, z nichž jeden připravoval v časovém limitu 45 minut hlavní chod s přílohou a omáčkou a druhý se věnoval přípravě dezertu. „Podmínkou soutěže bylo použít při přípravě hlavního pokrmu kachní prsa a při přípravě dezertu pšeničnou mouku hladkou z Mlýna Havlíčkův Brod,“ přiblížila Mrázová.

Soutěžící následně hodnotila odborná porota. „Porota byla sestavena z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Funkci předsedy přijal již potřetí Lukáš Ende, který pracuje jako učitel odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole v Hradci Králové. Dalšími certifikovanými komisaři pro obor kuchař byli Pavel Bortník a Tomáš Kourek. Hodnocení dezertu se ujaly certifikované komisařky pro obor cukrář Eliška Dernerová a Veronika Kučová. Do hodnocení se zapojila rovněž radní Kraje Vysočina Jana Fialová, která převzala záštitu nad celou soutěží,“ popsala Mrázová.

Svou roli v bodování sehrála organizace práce, dodržování hygienických pravidel a stanoveného času. Poté každá dvojice soutěžících v průběhu 15 minut hotové pokrmy prezentovala před porotou, obhajovala zvolené ingredience a postup přípravy. Komisaři hodnotili především chuť pokrmu a jeho prezentaci na talíři. Soutěžící i jejich učitelé s porotci diskutovali, naslouchali konstruktivní kritice i pozitivnímu hodnocení své práce.

Kromě diplomů, medailí a drobných dárků si nejlepší účastníci soutěže odvezli originální keramické sošky kuchařů, které pocházejí z dílny Petry Kotmelové. Navíc soutěžní týmy, které skončily ve zlatém a stříbrném pásmu, mají otevřenou cestu do prestižní mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2020, která je naplánovaná na leden 2020.

Kategorie Hlavní pokrm:

1. místo: Tereza Pekařová, SOŠ a SOU Chrudim, Kachní prsíčko na bylinkách, pyré z červené čočky s pečeným česnekem, batátové suflé, restované kapustičky na anglické slanině a mango v pomerančové redukci

2. místo: Pavel Pavlíček, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, Šťavnaté kachní prso s omáčkou z portského vína, pastiňákovým pyré, doplněné zeleninových chipsem a zeleninkou

3. místo: Matěj Jirgl, Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Kachní prso s hráškovým a petrželovým pyré doplněné vinnou omáčkou a opečenou mrkvičkou

Kategorie Dezert:

1. místo: Simona Chládková, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, Čokoládový fondant s malinovou omáčkou, smetanovým nočkem, mátou a malinami

2. místo: Jakub Suda, SOŠ a SOU Chrudim, Čokoládový fondant, ostružinové coulis a sorbet z černého rybízu na pražených mandlích

3. místo: Nikola Sýkorová, SŠ informatiky a cestovního ruchu Humpolec, Čokoládový fondant