„Projekt, který spojuje design a pomoc lidem s handicapem, nás oslovil a s radostí jsme se do něj zapojili. Výsledek práce našich designérů a sklářů reprezentuje to, co je typické pro všechny naše designové kolekce, a to osobitou estetiku, dokonalé detaily i moderní jednoduchost,“ pověděl majitel sklárny Bomma Martin Wichterle.

Designové lahve se po aukci naplní pivem Pilsner Urquell. „Nové majitele chceme pozvat do pivovaru, budeme jim pomáhat lahve naplnit a řekneme jim i něco o naší historii,“ prozradil Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

A proč právě Pilsner Urquell? „Plzeňský prazdroj byl u každého velkého milníku od vzniku Československu a významně podílel se na řadě důležitých akcí. Už naši předkové stáli u stavby chrámu svatého Víta nebo třeba obnově Národního divadla. Je to zkrátka nápoj, který je zdrojem inspirace,“ vyzdvihl Berka.

Pivní lahev Pilsner Urquell mají na svědomí designéři ze studia deFORM Václav Mlynář a Jakub Pollág, kteří jsou zároveň i kreativními řediteli sklárny Bomma. Každá z aukčních lahví má na sobě konkrétní datum a reprezentuje tak jednu dekádu sta let „V průběhu těch sto let lidé oslavovali důležité věci a my jsme se snažili vybrat ty nejdůležitější milníky. Důležitá je pro nás například lahev s datem 1945, která připíjí na mír,“ líčil Jakub Pollág.

Oblíbená podzimní výstava zahrádkářských a zemědělských produktů se v Přibyslavi koná už podvacáté.
V Přibyslavi se koná jubilejní výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

„Po obvodu každé z lahví je vybroušeno sto faset symbolizujících sto let republiky a do křišťálové zátky je vtisknuta československá trikolora. Lahev navíc zdobí i skleněná pečeť kvality Pilsner Urquell. K dekoraci ručně foukané křišťálové lahve jsme využili výjimečný robotický brus sklárny Bomma,“ popsali designéři Václav Mlynář a Jakub Pollág.

Sklárnu s pivovarem mnohé spojuje. „Tento rok jsme se spojili s designéry studia deFORM a renomovanou sklárnou Bomma, která má stejně jako Pilsner Urquell úctu k historii a tradici řemesla, a zároveň využívá nejmodernější technologie, které jí umožňují vytvářet výrobky v té nejvyšší kvalitě,“ vysvětil Berka.

Loňská dražba vynesla přes milion a půl korun, přičemž nejdražší lahev se prodala za 250 tisíc. „Za peníze z minulého ročníku jsme nakoupili terapeutické, kompenzační a sportovní pomůcky pro zlepšení života našich klientů. Část získaných prostředků jsme použili na dofinancování mezd osobních asistentů, kteří klientům Centra Paraple pomáhají v denních aktivitách. Bez jejich práce by bylo posytování našich služeb téměř nemožné,“ přiblížil ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Designové lahve zájemci dražili už šestkrát. „Už sedmým rokem realizujeme tento výjimečný projekt, který pomáhá handicapovaným. Celý výtěžek aukce tak jako každý rok i letos věnujeme Centru Paraple na pomoc lidem s poškozením míchy a jejich rodinám,“ řekl generální ředitel Plzeňského Prazdroje Grant Liversage.

Letošní aukce, která proběhne na adrese www.idnes.cz/aukce2018, je naplánovaná na 13 prosince a vyvolávací cena jedné lahve je sto korun.

Zámek ve Světlé nad Sázavou prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která odkryla řadu zajímavých historických objevů.
OBRAZEM: Rekonstrukce odhalila pět oken z doby baroka