„Nápad pořádat soutěž ve vaření vznikl nějak sám od sebe. Říkali jsme si, že začátek prosince je ideální doba pro nějakou společenskou akci a navíc všichni rádi jíme. Napadlo nás vaření. Protože to je dneska v módě. Kde kdo se dívá na Prostřeno nebo na Pohlreicha,“ osvětlil počátky kuchařské soutěže místostarosta Sboru dobrovolných hasičů Podmoklany Martin Vavroušek.

A proč zrovna guláš? Podle Martina Vavrouška je to typicky české tradiční jídlo, které má množství různých variant. V každé domácnosti se guláš vaří, každá rodina má svůj vlastní recept, tak proč se s ním nepochlubit. Loňského ročníku soutěže se zúčastnilo 11 kuchtíků, letos už třináct z Podmoklan i okolí.

Byl mezi nimi například nováček, Aleš Bílek, který svoje kuchařské štěstí zkoušel poprvé. „Vařím rád. Už před léty jsem se to naučil a guláš je moje specialita. Přísady dávám podle fantazie, co dům dá,“ prozradil soutěžící.

Je lepší guláš hovězí? Nebo snad vepřový? Z vnitřností, zvěřiny, nebo hub? O tom mohl rozhodnout každý, kdo v sobotu do kulturního domu v Podmoklanech zavítal. „Každý, kdo chce ochutnat a bodovat, dostane tabulku, kde může každému guláši přidělit body od jedničky do pětky. Jako ve škole. Jednička je nejlepší, pětka nejhorší.“ vysvětlil Martin Vavroušek systém bodování. Jak dodal, chutě porotců jsou nevyzpytatelné,loni například zvítězil guláš z hlívy ústřičné, kde nebyl ani kousek masa. Ceny pro vítěze byly hodnotné, motivace velká. Soutěž byla zcela anonymní, takže podvádět a uplácet porotu nešlo. Dokonce i sám pořadatel se zúčastnil. „Doma guláš samozřejmě vaříme, vařím ho hlavně já. Většinou podle fantazie. Takže guláš je pokaždé jiný. Záleží na mase a ročním období,“ podotkl Vavroušek.

Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě otevřelo výstavu názvem Staročeské Vánoce a zimní práce.
OBRAZEM: V muzeu dýchla na návštěvníky atmosféra Vánoc