VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Nejvíc porotě zachutnal guláš z hovězí kližky

Podmoklany - Vůně tradičního českého guláše se linula v sobotu odpoledne hasičským kulturákem v Podmoklanech. Konal se tady už druhý ročník Podmoklanského gulášfestu, který pořádali místní hasiči. Porota měla těžkou práci. Co guláš, to harmonie chutí, ale nakonec stejně zvítězila klasika – guláš z hovězí kližky od Karla Štěrby z Podmoklan.

3.12.2017
SDÍLEJ:

O přízeň chuťových buněk přísných porotců soutěžilo v Podmoklanech 13 kuchtíků.Foto: Deník / Saadouni Štěpánka

„Nápad pořádat soutěž ve vaření vznikl nějak sám od sebe. Říkali jsme si, že začátek prosince je ideální doba pro nějakou společenskou akci a navíc všichni rádi jíme. Napadlo nás vaření. Protože to je dneska v módě. Kde kdo se dívá na Prostřeno nebo na Pohlreicha,“ osvětlil počátky kuchařské soutěže místostarosta Sboru dobrovolných hasičů Podmoklany Martin Vavroušek.

A proč zrovna guláš? Podle Martina Vavrouška je to typicky české tradiční jídlo, které má množství různých variant. V každé domácnosti se guláš vaří, každá rodina má svůj vlastní recept, tak proč se s ním nepochlubit. Loňského ročníku soutěže se zúčastnilo 11 kuchtíků, letos už třináct z Podmoklan i okolí.

Byl mezi nimi například nováček, Aleš Bílek, který svoje kuchařské štěstí zkoušel poprvé. „Vařím rád. Už před léty jsem se to naučil a guláš je moje specialita. Přísady dávám podle fantazie, co dům dá,“ prozradil soutěžící.

Je lepší guláš hovězí? Nebo snad vepřový? Z vnitřností, zvěřiny, nebo hub? O tom mohl rozhodnout každý, kdo v sobotu do kulturního domu v Podmoklanech zavítal. „Každý, kdo chce ochutnat a bodovat, dostane tabulku, kde může každému guláši přidělit body od jedničky do pětky. Jako ve škole. Jednička je nejlepší, pětka nejhorší.“ vysvětlil Martin Vavroušek systém bodování. Jak dodal, chutě porotců jsou nevyzpytatelné,loni například zvítězil guláš z hlívy ústřičné, kde nebyl ani kousek masa. Ceny pro vítěze byly hodnotné, motivace velká. Soutěž byla zcela anonymní, takže podvádět a uplácet porotu nešlo. Dokonce i sám pořadatel se zúčastnil. „Doma guláš samozřejmě vaříme, vařím ho hlavně já. Většinou podle fantazie. Takže guláš je pokaždé jiný. Záleží na mase a ročním období,“ podotkl Vavroušek.

Autor: Štěpánka Saadouni

3.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČOV Jiří Kejval.
102

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

Videosouhrn Deníku – 17.–18. února 2018

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Vysočina je skvělým krajem pro sport i relaxaci

Vysočina – Čtvrté místo v anketě Kraj mého srdce zdobí Kraj Vysočina. Hodnotilo se deset kategorií podle typu a Vysočina byla v pěti z nich na třetí pozici.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

Mám za to, že bychom o něco důležitého přišli, kdybychom půst chtěli přeskočit

Moraveč – Po čase masopustu přichází období půstu. To se bude dotýkat i komunity, která náleží k evangelickému sboru v Moravči nedaleko Pelhřimova. O tradicích mezi evangelíky, o odlišnostech od dominantní katolické církve, o kultuře i muzicírování jsme si na faru Českobratrské církve evangelické v Moravči přijeli povídat s farářem Danielem Matějkou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT