Minulý týden zjistili, že zámecký skleník má o několik oken více, než si mysleli. „Během kompletní rekonstrukce severní fasády zámku jsme po odstranění betonových nátěrů na severní stěně skleníku nalezli pět oken v žulovém obložení z barokního období,“ sdělila majitelka zámku Helena Degerme.

Tento nevšední nález prý nečekali. Okna sice neplánují obnovovat, aby sloužila jako průhled ze skleníku ven, nicméně budou v takovém stavu, aby návštěvníci zámku poznali, že tady kdysi byla.

Skleník vybudoval hrabě Salm-Reifferscheidt. „A to formou vybourání části barokního křídla a vsazením do uvolněných prostor zámecké oranžerie. Právě v těchto místech jsme na okna narazili,“ popsala Degerme.

Není to však jediný objev, který rekonstrukce světelského zámku přinesla. „Nalezli jsme toho v průběhu rekonstrukce na zámku více. De facto na každém místě najdeme něco nového, o čem se v kronikách nepíše nebo naopak je to v rozporu s nimi,“ prozradila majitelka zámku.

„Například v místě, kde je nyní kavárna, jsou zbytky gotických fresek. Pod rytířským sálem jsme nalezli černou kuchyni z období renesance a ve sklepech je doposud funkční studna,“ vyjmenovala Helena Degerme.

Dagmar Štefanová dělá pro "svůj" rajon víc, než musí a to se jí vrátilo ve volbách.
Oblíbenou poštovní doručovatelku obyvatelé Přibyslavi poslali na radnici

Opravy zámku by měly být hotové už do konce listopadu. „Do měsíce jsme hotoví. Koncem října máme poslední kontrolní den a pak už budeme dodělávat jen nějaké opravy na střeše skleníku,“ nastínila Degerme plány do budoucna.

„Byla za tím neuvěřitelná dřina, dvacet hodin denně non-stop. Dokud člověk nezačne opravdu něco opravovat, tak jen stěží tuší, co vše ho čeká,“ poznamenala Helena Degerme.

Novou tvář zámku ale oceňují i turisté. „Je skvělé, že zámek dává někdo dohromady. Nebýt zásahu nových majitelů, tak by Světlá o sovou dominantu mohla i přijít. Myslím, že až to bude kompletně hotové, tak to bude moc hezké,“ pochválil Josef Poláček z nedalekého Havlíčkova Brodu.

Majitelka nedávno zavzpomínala i na začátky rozsáhlé rekonstrukce. „Zámek jsme přebírali v neutěšeném stavu, dva roky nám trvalo jenom odstraňování nekonečných tun odpadu. Až po odkrytí toho všeho jsme začali zjišťovat, jaký je jeho skutečný stav. Zkrátka pořád je co napravovat,“ dodala odhodlaně.

Helena Degerme koupila světelskou dominantu přesně před pěti lety. Od té doby ji postupně opravují a jak o zámku ve Světlé říkají, byla to láska na první pohled. „Jeli jsme se tam tehdy podívat a první dojem rozhodl. Hned když jsem zámek spatřila, tak jsem věděla, že ho musím zachránit,“ zavzpomínala před časem pro Deník majitelka.

Sklárny Bomma ve Světlé nad Sázavou.
OBRAZEM: Lahve ze světelské sklárny Bomma pomůžou dobré věci