Štáb televizního pořadu Toulavá kamera navštívil město na Sázavě hned dvakrát, a v červnu se zde zastavil redaktor a kameraman specializovaného internetového portálu www.turistika.cz, aby pořídil videofilm o zajímavostech Světlé nad Sázavou a její cyklostezce podél Sázavy.

Posázavím na kolech

Ve středu 23. července se ve Světlé zastavili tvůrci dalšího televizního pořadu, populárních Cyklotoulek, které pravidelně vysílá kanál České televize ČT Sport.

Autor pořadu, známý sportovní komentátor, Stanislav Bartůšek při své návštěvě na radnici u starosty Jana Tourka vysvětlil, že cílem Cyklotoulek je propagace cykloturistiky, cestování na kole po zajímavých místech po Česku. Spolu s kameramanem Petrem Válkem jako správní cestovatelé navštívili turistické informační centrum na náměstí Trčků z Lípy, středověké podzemí a potom se již na kolech vydali po turisticky zajímavých místech v okolí Světlé nad Sázavou, když průvodce měli fundované, starostu města Jana Tourka a nejúspěšnější světelskou sportovkyni, mistryni světa v dráhové cyklistice, Jarmilu Machačovou.

Při této příležitosti redaktor Bartůšek vyslovil výtku starostovi Tourkovi, že nemá cyklistickou přilbu a není tak právě nejlepším vzorem ostatním cyklistům. V tomto složení navštívili hrad v Lipnici nad Sázavou, Dolní Město, zavítali na Stvořidla a do Ledče nad Sázavou, na závěr se svezli po nové cyklostezce ze Smrčné do Světlé nad Sázavou. Cyklotoulky o Světlé nad Sázavou a jejím okolí by se měly na obrazovkách České televize objevit v posledním srpnovém týdnu.

Jiří Víšek