Využití techniky na výškových stavbách je doplňkovou činností firmy Pretol, která má sídlo ve Vystrkově u Humpolce a známa je hlavně kvůli vyprošťování havarovaných vozidel při dopravních nehodách v regionu.

V nových silech v Hamrech plánuje společnost VKS Pohledští Dvořáci skladovat například krmnou pšenici, sladovnický ječmen nebo řepkové semeno. Kromě dvou sil, která jsou součástí první fáze stavby, přibudou i další komponenty včetně sušičky, expedičních zásobníků či samotného velína.

První fáze stavby by měla být podle informací společnosti VKS Pohledští Dvořáci hotová kolem 20. srpna.

Práce na výstavbě sil s teleskopickým jeřábem byla unikátní, výjimečná i náročná na organizaci. „Při umisťování lávky nad tato dvě sila jsme si museli poradit s pomocí vysílaček, protože z jeřábu nebylo přes sila dobře vidět. Nahoře čekali další pracovníci, kteří ještě měřili rychlost větru a museli jsme čekat, než se vítr utiší na 0,6 kilometrů za hodinu. Až poté jsem mohl s konstrukcí začít hýbat,“ uvedl jeden z jeřábníků společnosti Pretol Milan Kadlec.

Třínápravový mobilní teleskopický jeřáb, o němž je řeč, nese označení LTM 1055-3.1 a na terénním podvozku nabízí zdvih až do 53 metrů a vyložení do 44 metrů. Pro představu. Vyhlídková plošina známé rozhledny Pípalky na Křemešníku se nachází ve výšce 40 metrů a je na ni potřeba vyšlapat 205 schodů.

V Ledči proti sobě bojovali rozzuření vikingové
OBRAZEM: V Ledči proti sobě bojovali rozzuření vikingové

Kompletní jeřáb se sedmi tunami protiváhy a dvojitou špičkou má vlastní hmotnost 36 tun. „Nejběžnější univerzální jeřáby unesou kolem 20 tun, tento však uzvedne až 55 tun,“ specifikoval parametry Kadlec.

Společnost Pretol ho má ve své výbavě jako důležitého pomocníka, která bývá využíván během spolupráce složek integrovaného záchranného systému při odstraňování následků dopravních nehod. Díky jeřábu je práce na silnici maximálně profesionální a efektivní a plynulost provozu je obnovena v co možná nejkratším čase.

Při současných pracích v Hamrech se jeřáb pyšní novým kabátem. „Jeřáb jsme kompletně nastříkali v naší lakovně. Kromě jasně žluté barvy a loga firmy jsme na jeho těle zvěcnili i jména jeřábníků,“ řekl vedoucí odtahové služby ve společnosti Pretol Petr Endrle.

Současně doplnil, že příště může být zmíněný jeřáb k vidění při práci na jiné výškové stavbě. „Jeřábnické práce poskytujeme všem, kdo mají zájem, stačí se na nás obrátit a obratem se domluvíme na vyhovujícím termínu a ceně služby,“ poznamenal Endrle.