VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obří jeřáb, který jindy pomáhá při nehodách, je k vidění na stavbě

Vystrkov, Hamry – Na stavbě nového skladiště zemědělských komodit v Hamrech u Havlíčkova Brodu pracuje v současnosti obří jeřáb společnosti Pretol.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Jeřáb pracuje na stavbě v Hamrech.Foto: archiv Pretolu

Využití techniky na výškových stavbách je doplňkovou činností firmy Pretol, která má sídlo ve Vystrkově u Humpolce a známa je hlavně kvůli vyprošťování havarovaných vozidel při dopravních nehodách v regionu.

V nových silech v Hamrech plánuje společnost VKS Pohledští Dvořáci skladovat například krmnou pšenici, sladovnický ječmen nebo řepkové semeno. Kromě dvou sil, která jsou součástí první fáze stavby, přibudou i další komponenty včetně sušičky, expedičních zásobníků či samotného velína.

První fáze stavby by měla být podle informací společnosti VKS Pohledští Dvořáci hotová kolem 20. srpna.

Práce na výstavbě sil s teleskopickým jeřábem byla unikátní, výjimečná i náročná na organizaci. „Při umisťování lávky nad tato dvě sila jsme si museli poradit s pomocí vysílaček, protože z jeřábu nebylo přes sila dobře vidět. Nahoře čekali další pracovníci, kteří ještě měřili rychlost větru a museli jsme čekat, než se vítr utiší na 0,6 kilometrů za hodinu. Až poté jsem mohl s konstrukcí začít hýbat,“ uvedl jeden z jeřábníků společnosti Pretol Milan Kadlec.

Třínápravový mobilní teleskopický jeřáb, o němž je řeč, nese označení LTM 1055-3.1 a na terénním podvozku nabízí zdvih až do 53 metrů a vyložení do 44 metrů. Pro představu. Vyhlídková plošina známé rozhledny Pípalky na Křemešníku se nachází ve výšce 40 metrů a je na ni potřeba vyšlapat 205 schodů.

Kompletní jeřáb se sedmi tunami protiváhy a dvojitou špičkou má vlastní hmotnost 36 tun. „Nejběžnější univerzální jeřáby unesou kolem 20 tun, tento však uzvedne až 55 tun,“ specifikoval parametry Kadlec.

Společnost Pretol ho má ve své výbavě jako důležitého pomocníka, která bývá využíván během spolupráce složek integrovaného záchranného systému při odstraňování následků dopravních nehod. Díky jeřábu je práce na silnici maximálně profesionální a efektivní a plynulost provozu je obnovena v co možná nejkratším čase.

Při současných pracích v Hamrech se jeřáb pyšní novým kabátem. „Jeřáb jsme kompletně nastříkali v naší lakovně. Kromě jasně žluté barvy a loga firmy jsme na jeho těle zvěcnili i jména jeřábníků,“ řekl vedoucí odtahové služby ve společnosti Pretol Petr Endrle.

Současně doplnil, že příště může být zmíněný jeřáb k vidění při práci na jiné výškové stavbě. „Jeřábnické práce poskytujeme všem, kdo mají zájem, stačí se na nás obrátit a obratem se domluvíme na vyhovujícím termínu a ceně služby,“ poznamenal Endrle.

Autor: Jiří Jíra

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Ideální knihovník je bytost nadpřirozená, nicméně existuje. To bylo motto letošního v pořadí již 16. ročníku Malé knihovnické slavnosti.
9

Nejlepší knihovník je bytost nadpřirozená

Listování s Milošem Urbanem

Havlíčkův Brod - V pondělí 20. listopadu proběhlo v Krajské knihovně Vysočiny v podkroví Staré radnice další z řady tradičních Listování Lukáše Hejlíka.

Brodská knihovna chystá Den pro dětskou knihu

Havlíčkův Brod – Kouzlo dětských knih mohou děti i jejich rodiče odhalit na Dni pro dětskou knihu, kterou pořádá Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod. Akce se koná v sobotu 25. listopadu.

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves

Havlíčkobrodsko - Havlíčkobrodský deník přináší čtenářům seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představuje tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Havlíčkobrodsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků každou středu na straně 4 a na webu najdou prvňáčky z Havlíčkobrodska. Deník si tak mohou koupit na památku. Nyní se představují žáci ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT