V Chotěboři vzniklo očkovací centrum v budově gymnázia v Přibyslavi se očkuje ve sportovní hale. „Hala je pro očkování ideální prostor. Je tady dost místa, hned několik hygienických zařízení i bezbariérový vstup,“ sdělila Hana Mikulincová z městského úřadu. Prostory si pochvalovala i zdravotní sestra Martina Lukačinová. „Jsou tady zvláštní místnosti na očkování. Pacienti mají soukromí i při pohovoru s lékařem,“ dodala. Jak upřesnila lékařka Eliška Brussmannová, dostalo očkovací centrum v Přibyslavi dvě stovky vakcín Pfeizer z krajské lékárny v Jihlavě. „Očkujeme dva dny každý den asi stovku pacientů ve věku nad 60 let,“ upřesnila doktorka.

Očkovací centrum ve sportovní hale v Přibyslavi se otevřelo 28. dubna.
FOTO: V Přibyslavi otevřeli očkovací centrum, za den dostane vakcínu 100 lidí

Jako první přišli na očkování manželé Čermákovi. „Jsme rádi,že se na nás dostalo, vakcín je málo,“ konstatoval Jaromír Čermák. Podle jeho manželky Marie nebylo rozhodující, jakou vakcínu očkovací centrum používá. „Snad jenom u Sputniku bych váhala,“ připustila paní Marie. Manžele Čermákovi koronavirus nepotkal, ale jak upřesnil Jaromír Čermák, očkují se oba preventivně. „Jde nám o zdraví a pak chtěli bychom v létě na dovolenou a to asi bez očkování nepůjde,“ poznamenala paní Marie.

Dvě stě v Chotěboři

V Chotěboři se vakcíny proti koronaviru dočkaly také asi dvě stovky lidí. „Většinou to jsou důchodci nad sedmdesát let kteří se zatím nedostali na seznam očkování u svého praktika. Očkovací místnosti jsou dvě a místnost lékaře je jedna,“ upřesnil Petr Pátek z očkovacího centra. I v Chotěboři očkují vakcínou Pfeizer. Podle Pátka je o očkování tak velký zájem, že dvě stovky dávek nestačí. „Město Chotěboř požádá kraj o navýšení. Příští týden bychom chtěli očkovat aspoň 400 žadatelů,“ upřesnil.

Budova infekčního oddělení se výrazně změní.
Infekční pavilon v Brodě je zastaralý. Čekají ho opravy i nová přístavba

V Přibyslavi pomáhali s organizováním očkování zaměstnanci městského úřadu, v Chotěboři dobrovolníci a městská policie.

Pacienti, kteří nechtějí jít do očkovacích center, ale ke svému lékaři, mají zatím smůlu. „U nás ve Štokách chtěl očkovat náš praktik, dokonce i náš lékárník, ale vakcíny nemají,“poznamenal starosta Štoků Pavel Královec. Jak dodal hlavně starší lidé věří často jen svému doktorovi. Na vakcíny zatím marně čekají i pacienti v Golčově Jeníkově, kde chce očkovat lékař Jakub Cyrus. „Žádné vakcíny jsme nedostali,“ potvrdil lékař.