Vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a rychlým občerstvením uvádět seznam alergenů. Ty mohou způsobit závažné zdravotní problémy. Jde o největší změnu v pohostinství od vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety. Některé restaurace v Havlíčkově Brodě jsou už nyní na nové nařízení připraveny, a upravily si své jídelní lístky.

„Již déle než měsíc v restauraci visí cedule s upozorněním na alergeny s tím, že více informací se zákazník může dozvědět od proškoleného personálu," řekla Vladislava Nováková, provozní Švejk restaurantu v Havlíčkově Brodě. Provozní dodala, že nikdy s alergiemi neměli žádné problémy. A podle ní jde o zbytečnou byrokracii.

Podobně reagovalo mnoho jiných dotázaných provozovatelů, kteří si myslí, že to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

Evropské nařízení obsahuje seznam čtrnácti alergenů. Metodika doporučuje tři způsoby zprostředkování informace o jejich obsahu v pokrmech. Jednotlivé podniky si mohou samy určit, jakou formou to udělají.

„Možnosti mají provozovatelé tři. Třeba rychlá občerstvení mohou alergeny přidat na tabule s popisem jídel, druhá možnost je uvést je v jídelním lístku a třetí informace poskytnout na vyžádání," pověděl Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací.
V každém případě musí být zákazníkovi vždy prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy.
Druhou možnost – uvést seznam alergenů v jídelním lístku – zvolil majitel Pizzerie Fabrika v Havlíčkově Brodě Pavel Marek.

„Seznam alergenů jsme do jídelního lístku vložili již na začátku prosince. Spolupracujeme s odbornou firmou a všechny kroky konzultujeme. Zákazník tedy na vyžádání u obsluhy obdrží všechny informace, které bude chtít znát o složení našich jídel," konstatoval Marek.

Nová vyhláška se týká také školních jídelen, které musí stejně jako restaurace a rychlá občerstvení uvádět seznam alergenů.
„Od začátku prosince máme všechny informace uvedeny nejen na jídelním lístku, alei na internetových stránkách školní jídelny. Na třídních schůzkách byli všichni rodiče o tomto nařízení informováni," vysvětlila Vlasta Zelenková, provozní školní jídelny Základní a Mateřské školy Wolkerova v Havlíčkově Brodě. Ta konstatovala, že žáků, kteří mají alergii na nějakou potravinu, je celkem hodně. „Nejčastěji jsou žáci alergičtí na mléko, ryby, obiloviny, vejce, ale i třeba kokos nebo mák," doplnila provozní Zelenková.

Na Slovensku toto opatření funguje již více jak sedm let. Strávníky o složkách potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci, musí informovat vedle restaurací také v nemocnicích. Pokud na jídelním lístku slovenské restaurace upozornění chybí, může provozovatel dostat pokutu v přepočtu více než pět a půl milionů korun. Pokuty budou hrozit i v ČR. Kontrolu bude kromě hygieniků provádět i Česká obchodní inspekce nebo veterinární správa. Hygienici však slibují, že zpočátku se zaměří především na pomoc provozovatelům, nikoliv na sankce.

Filip Brož