V současné době je projekt chemoterapeutického stacionáře v přípravné fázi. Stacionář by se měl nacházet v pravém křídle bývalého onkologického oddělení. Chemoterapeutická ambulance se přestěhuje do I. patra, dojde k přestavbě pokojů pro podávání chemoterapie.

Od podzimu loňského roku přišla havlíčkobrodská onkologie o lůžkové oddělení. Všeobecná zdravotní pojišťovna ho vyškrtla ze systému úhrad, onkologická péče je poskytována pacientům už jen v ambulantním režimu.

Kvalita péče zůstala na vysoké úrovni

„Skutečnost je, že VZP nemá nasmlouvanou s naší nemocnicí lůžkovou péči na onkologickém oddělení, ale na kvalitu péče o pacienty to nemá vliv. Ambulantní péče zůstává v plném rozsahu," sdělil primář onkologie František Lehanka.

Jak upřesňuje, v případě, že u pacienta je prováděn hydratační režim nebo podpůrná terapie, lze jej hospitalizovat na jiném oddělení podle typu onkologického nálezu – na interně, gynekologii či na plicním.

V případě, že pacient potřebuje intenzivní chemoterapii nebo radioterapii s hospitalizací, pak je odeslán do nejbližšího zařízení, které poskytuje lůžkovou péči, v tomto případě do Jihlavy. Tam se mu dostane podle primáře Lehanky stejné kvalitní péče jako v Havlíčkově Brodě.

Někteří pacienti, jež si přáli léčit se v Havlíčkově Brodě, byli ochotni si pobyt na lůžku dokonce sami platit.