Zahájili tak několikaměsíční rekonstrukci mostu, který k městu neodmyslitelně patří od poloviny 19. století. Tu současnou podobu most získal v létě 1946.

„S opravou, ta potrvá do září,  jsou pochopitelně spojené i změny v dopravě. Most je nejdůležitější dopravní tepnou v samém centru města,“ uvedl havlíčkobrodský radní, Libor Honzárek. Ten   připomněl, že Kraj Vysočina zaplatí za opravu mostu šestnáct milionů korun. „Dalšími deseti miliony korun se na stavbě a opravách přiléhajících komunikací a inženýrských sítí bude podílet město Havlíčkův Brod,“ podotkl Honzárek.

Při vjezdu do centra města musejí řidiči od pondělka používat objízdnou trasu.

Infografika

Infografika: objízdné trasy.

„Pro veškerou dopravu je obousměrná objížďka  vedena  od kruhového objezdu u opravovaného mostu přes hlavní světelnou křižovatku, Masarykovu ulici, severovýchodní obchvat a Žižkovu ulici,“ vysvětlila mluvčí havlíčkobrodské radnice, Alena Doležalová. Ta dodala, že po celou dobu uzavírky mostu bude řidičům aut do hmotnosti tří a půl tuny umožněn i jednosměrný průjezd přes most v Plovárenské ulici (u Rica – pozn. aut.). „A to v pracovních dnech od osmi do devatenácti hodin. Vjezd na Kalinovo nábřeží bude umožněn z ulice V Rámech. Parkoviště na Kalinově nábřeží bude zachováno,“ řekla Doležalová.

Lávka pro chodce v polovině května

Chodců se uzavírka mostu u sv. Kateřiny prozatím netýká. Do poloviny května mohou přes most, a to po jeho jedné straně přecházet. Využívat mohou i průchod pod mostem.

„Od poloviny května se ale i pro ně situace změní. K dispozici budou mít více než padesát metrů dlouhou ocelovou lávku. Břehy Sázavy spojí v místech nedaleko Kulturního domu Ostrov a tržnice pod kostelem sv. Kateřiny,“sdělil hlavní stavbyvedoucí, Zdeněk Argaláš.

Pracovníci odboru dopravy brodské radnice budou v nadcházejících dnech všechny úseky zvolené objízdné trasy monitorovat. Potvrdil to Jaroslav Teplan.

„Značné zatížení ponese  hlavně Masarykova ulice. V případě potřeby, abychom dopravě v dobách špiček ulehčili, můžeme například přistoupit i ke změně intervalů semaforů,“ řekl Teplan. Ten aktuálně změněnou dopravní situaci ve městě přirovnal ke stavu, který v Havlíčkově Brodě panoval při  opravě křižovatky Masarykovy a Humpolecké ulice v roce 2009.

Na změny se musejí připravit i lidé jezdící městskou a linkovou autobusovou dopravu. „Zastávky autobusů v Žižkově ulici budou  v provozu po celou dobu uzavírky. Ovšem zastávky na Havlíčkově náměstí budou přesunuty do ulic Husovy a Beckovského,“ doplnila Doležalová.