„Důvody pro vypovězení smlouvy jsou zcela zřejmé. Dodavatel měl do loňského 20. září dokončit práce uvnitř budovy Staré radnice. V listopadu měly být hotové i další části včetně rekonstrukce exteriérů a  finální terénní úpravy," oznámil místostarosta města Libor Honzárek.

Interiéry jsou podle jeho slov sice téměř dokončeny, ale nejsou způsobilé k užívání z hlediska požárních a hygienických předpisů. „Co se týče zmíněných exteriérů, i na nich začal dodavatel pracovat, nicméně nedokončil práce za zhruba osm milionů korun," pokračoval Honzárek.

Radnice proto uplatnila již část smluvního penále. „Výše penále dosahovala padesáti tisíc korun za jeden den zpoždění. K datu vypovězení smlouvy si tak město bude nárokovat zhruba pět milionů korun. Navíc máme informace o tom, že společnost Toget dluží v souvislosti s rekonstrukcí Staré radnice nemalé částky i některým svým subdodavatelům. Tím je dostala do obtížné finanční situace," podotkl Honzárek.

Radnice v Havlíčkově Brodě chtěla samozřejmě vědět, proč dodavatel zakázku nedokončil. „Nic smysluplného jsme se ale od dodavatele bohužel nedozvěděli," řekl Honzárek.

Firma Toget získala zakázku v Havlíčkově Brodě na základě výběrového řízení, které s nejnižší cenovou nabídkou vyhrála. S pracemi začala vloni na jaře.

Součástí zakázky byla například oprava části fasády budovy Staré radnice, úpravy vstupního vestibulu a části přízemí, rekonstrukce povrchu schodiště a také restaurátorské práce na historických štucích a malbách. Stěžejní částí zakázky byla rekonstrukce velkého sálu, instalace vzduchotechniky a také rozvodů elektrické energie.

Návazné škody

„Je nutné připomenout, že právě v souvislosti s nedokončeným velkým sálem vznikají městu další návazné škody. Nemůže ho především využívat pro své kulturní a společenské akce a musí si hledat jiné komerční prostory v Havlíčkově Brodě. Nemohlo ho ale poskytnout například ani pořadatelům jubilejního Podzimního knižního veletrhu či Krajské knihovně pro pořádání Univerzity třetího věku," zdůraznil Honzárek.

A jak bude havlíčkobrodská radnice pokračovat dál? „V tuto chvíli naše právní oddělení nastalou situaci detailně zkoumá. Zbytek prací by mohl být vysoutěžen letos na jaře, a to na základě nového vypsaného výběrového řízení," sdělil Honzárek.

Zástupce společnosti Toget Lubomír Matal včera Deníku řekl, že firma od havlíčkobrodské radnice ještě oficiální vypovězení smlouvy neobdržela.

„Je ale pravda, že jsme si v poslední době vyměnili pár dopisů. Do Havlíčkova Brodu jsme na podzim odeslali i žádost o prodloužení termínů na dokončení zakázky. Vysvětlili jsme v ní i to, proč jsme tyto termíny nedodrželi. Radnice však stále trvá na svém," uvedl Matal.

Redakci však důvody nedodržení termínů nesdělil. „Nepopírám ani to, že město Havlíčkův Brod uplatňuje vůči nám vysoké penále. Ani to, že naše firma dluží některým subdodavatelům peníze za odvedenou práci. V tuto chvíli to ale intenzivně řešíme a své závazky vypořádáme," konstatoval Matal.

Firma v pracích v objektu Staré radnice nepokračuje. „Žádné lidi tam v tyto dny nemáme," uzavřel Matal.