Práce na křižanovském nádraží začaly v listopadu roku 2019. Konec je naplánovaný na srpen. Kromě samotné nádražní budovy se tam opravovalo také kolejiště. „Buduje se nový přístup do podchodu na druhé nástupiště z přednádražního prostoru. A provádějí se i terénní úpravy, na uvolněném pozemku a v přilehlém okolí se vybuduje plocha pro cestující a zastávka autobusu,“ informoval Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic.

Přestavba nádraží vyjde na osmapadesát milionů korun. „Projekt zahrnuje odstranění části výpravní budovy a kompletní rekonstrukci provozní budovy, do které se přestěhují čekárna, záchody a další prostory pro cestující. Ty budou přístupné bezbariérově,“ popsal rozsah prací v nádražní budově, která byla současně zateplena a dostala i novou střechu, Dušan Gavenda.

Posvítit si na rychlou jízdu řidičů se rozhodli v Křižanově. Ilustrační foto.
Křižanovští si posvítí na řidiče: plánují úsekové měření na průtahu Žďár – Brno

„V budově byly zachovány a částečně opraveny i byty,“ dodal.

Obyvatel Křižanova se přestavba nádraží nijak výrazně nedotkla. „Žádné velké omezení jsme při opravě nádraží nezaznamenali. Snad jen zvýšenou nákladní dopravu, která tuto akci doprovázela,“ pochválil postup přestavby starosta Křižanova Ivo Klimeš.

Také ve Skleném nad Oslavou byla nádražní budova zateplena. Dělníci tam navíc vyměnili okna a přestavěli čekárnu. „Úpravy přinesou především zvýšení komfortu pro cestující a účelné využití budovy. Rekonstrukce výpravní budovy začala v říjnu 2019, práce by měly být dokončeny ještě v průběhu dubna. Celkové předpokládané náklady dosahují 14,6 milionu korun,“ sdělil Dušan Gavenda.