Jeho vlastník, společnost Archatt, chce dokončit rekonstrukci střechy, odvodnění zdiva a chystá otevření jedné ze zámeckých místností pro veřejnost.

„V letošním roce je v plánu dokončení opravy střešního pláště. Tím by měla být střecha kompletně hotová," informoval Jaroslav Blažek ze společnosti Archatt.

Již loni začal vlastník s odvlhčováním zámeckých zdí a  provedl kolem objektu okopy. To by mělo v letošním roce pokračovat, opravit by se měly i zámecké podlahy.  Podle Jaroslava Blažka bude rekonstrukce libického zámku pokračovat navzdory ekonomické krizi i letos, ovšem investice budou menší.

„Pravidelně jsme do rekonstrukce investovali každý rok tak dva miliony korun. Letos jsme nuceni s ohledem na celkovou ekonomickou situaci investice ponížit.

Počítám, že letos to bude maximálně tak 1,6 milionu korun, k tomu chceme žádat o dotace, neboť každý finanční příspěvek je vítaný," upřesnil Blažek.

Na cihly a maltu přispěje i městys

Jednou z možností je dotace od Ministerstva kultury, další jsou dotace z Kraje Vysočina.

Aktivity společnosti Archatt podporuje městys Libice nad Doubravou, proto jí i v letošním roce, jak informovali libičtí zastupitelé, hodlá přispět na další opravy částkou 135 tisíc korun.

Jedná se o potřebnou finanční spoluúčast na dotaci z Kraje Vysočina, o kterou vlastník  zámku požádal pro letošní rok. Vedení městyse je rádo, že zámek má, na rozdíl od minulých let, konečně vlastníka, který to s opravou budovy myslí vážně.

Archatt má v plánu rovněž zpřístupnit pro veřejnost,  jakmile to bude možné, jeden ze zámeckých pokojů.

„To máme v plánu vlastně už od loňska, ale jak se ukazuje, je to záležitost na delší dobu. Musíme nakoupit vhodný nábytek, nechat ho restaurovat, což není nijak jednoduché ani levné. Nábytek nakupujeme v bazarech nebo antikvariátech, některé kousky jsme dostali darem. Nábytek sice nepochází přímo ze zámku, ale je ukázkou interiérů z doby, kdy libický zámek prožíval svoje nejlepší období," podotkl Blažek s tím, že by otevřená část zámku zpřístupněného návštěvníkům měla být do budoucna nějakým způsobem vhodně využita.

Zámek v Libici nad Doubravou, než ho koupila brněnská společnost Archatt, měl v minulosti několik vlastníků. Ti ho pokaždé použili jen jako zástavu na svoje podnikatelské aktivity. Objekt byl zadlužený, postupně chátral, ocitl se dokonce v dražbě. Společnost Archatt ho vlastní zhruba pět let, každý rok do jeho rekonstrukce investuje miliony. Libice ale není jediný historický objekt na Havlíčkobrodsku , který volá po zásahu restaurátora. Podobně nešťastný osud má i zámek v Pohledu u Havlíčkova Brodu. Zámek patří obci, která se ho léta snažila prodat, aby získala peníze na splacení dluhu, který obci vznikl nedokončenou stavbou základní školy. Obec nakonec prodala zámek společnosti H.H. Holding Group, která má se zámkem rozsáhlé plány. V současné době  ale v zámku v Pohledu zatím žádné opravy neprobíhají.