V současné době dělníci pracují na opravách dřevěných okenních rámů v hlavní budově. Nejde o žádnou maličkost, neboť podle mistra Radka Kučinského je oken hodně, některá jsou ve velmi špatném stavu a téměř se rozpadají.

„Na rekonstrukci zámku pracujeme prakticky každý rok, ale je třeba mít trpělivost, nelze postupovat mílovými kroky, neboť všechno závisí na penězích," konstatoval za společnost Archatt Jaroslav Blažek.

Téměř každý rok investuje Archatt do oprav zámku asi 1,5 milionu korun z vlastních prostředků, které musí ušetřit, případně využívá dotací. „Některý rok jsou dotace vyšší, další je to slabší. Například letos jsme dostali asi jen dvě stě tisíc korun od Kraje Vysočina," podotkl Blažek.

I tak udělala společnost Archatt na budově zámečku obrovský kus práce. Nákladnou opravou prošla střecha, především její nosná dřevěná konstrukce, stejně jako novogotická věž a komíny. Opraveny byly i stropy. Pak přešli dělníci na vnitřní opravy objektu, kde se na stěnách pomalu rýsuje dokonce původní malba. Společnost Archatt má v úmyslu jednu místnost kompletně opravit do původní podoby, jakou měla v době, kdy byl zámek obydlen.

Velkou změnou má projít okolí zámečku. „Nechali jsme zrestaurovat původní litinový plot, opravili jsme jeho kamennou podnož a před zámkem plánujeme zřídit předzahrádku s růžemi, což společně s novou fasádou na hlavním průčelí bude působit skutečně úpravně a důstojně," zdůraznil Blažek.

Kompletní rekonstrukce zámku i přilehlých objektů by stála asi padesát milionů korun, z toho nejméně třicet je třeba investovat do oprav samotné budovy. A tolik prostředků najednou majitel uvolnit nemůže, proto postupuje po etapách.

Malé lázně?

„Když jsme v roce 2008 zámek kupovali, měli jsme představu, jak ho využijeme. Ideální by bylo wellness centrum, malé lázně s bazénem a ubytováním. Regionální operační programy ale na projekty tohoto typu dotace neposkytují," konstatoval Blažek. Společnost Archatt proto uvažuje o jiném využití historického objektu, to se ale bude asi měnit v závislosti na možnostech získávání dotací.

Opravy zámku se zájmem sleduje i vedení Libice nad Doubravou. „Je vidět, že nový majitel to myslí s opravami zámku vážně. Byť tomu mnozí obyvatelé Libice po tom, co se se zámkem v minulosti dělo, už moc nevěřili. Spolupráce s novým majitelem je zcela bezproblémová," kvitoval libický starosta Václav Wenhauer. Současně připomněl, že na získávání dotací určených na opravy prozatím nevyužívaného zámku se v určitých etapách částečně podílela také samospráva.

Zámek v Libici nad Doubravou v minulosti několikrát změnil majitele. Ti ale neměli o jeho opravy zájem, pouze ho využívali k obchodním spekulacím. Skončil dokonce v konkurzu. Libice nad Doubravou dokonce vážně uvažovala o tom, že zámek koupí.

Díky aktivitě společnosti Archatt ho tak v budoucnu čeká pravděpodobně lepší osud než jiné historické nemovitosti na území kraje.