Zakladatelkou muzea známého pod názvem Stodola krásných krámů je Jaroslava Stehnová, která s podporou svého muže Jaroslava staré věci sbírá už 40 let a sama v něm provádí.

Domácnost i dílna

Expozice se zaměřuje především na venkovská řemesla minulých století, nahlédnout lze také do vesnických domácností. Návštěvníci uvidí také ševcovskou, kovářskou a truhlářskou dílnu, řeznictví nebo holičství. Veškeré vybavení je samozřejmě dobové, v kovářské dílně pak nechybí například kleště na trhání zubů.

„Jedná se o oblastní muzeum Stodola krásných krámů, které zřídilo občanské sdružení téhož jména. Muzeum ukazuje, jak se dříve žilo, jaké pomůcky a zařízení se používaly a také ukazuje, jak byli naši předci šikovní a potrpěli si na hezké věci," přiblížil podstatu nevšedního muzea Jaroslav Stehno.

Muzeum připomíná historii zemědělství, řemesel, ale  též atmosféru vesnického divadla, nechybějí ani různé sportovní pomůcky, staré dřevěné lyže nebo historické brusle. Přijít lze kdykoliv. „Návštěvníci mohou přijít kdykoliv. Na vratech stodoly máme plánek, kde mohou návštěvníci zazvonit. Nebydlíme daleko. Kdo se chce na prohlídku předem objednat, může zavolat na mobilní telefon 721 641428; 601 346143; 721 339418, nebo napsat na mail, který lze najít i na obecních stránkách Vepříkova," upřesnil Jaroslav Stehno s tím, že vstupné do originálního muzea je dobrovolné. 

„Mezi kuriozity patří i první československý elektrický gril, který je funkční a maso z něj chutná skvěle. Některé věci pocházejí ještě z Rakouska-Uherska a 1. republiky," popsal Jaroslav Stehno některé další originální exponáty, kterými se může muzeum chlubit. Ukázky řemesel a postavy řemeslníků, tak, jak byli před více než šedesáti lety ve Vepříkově běžně k vidění, zachytili manželé Stehnovi v životní velikosti.  Návštěvník se tak může seznámit s kovářem Václavem Pavlíčkem, řezníkem Kulíkem či ševcem Pleskačem.

Do budoucna plánují majitelé originálního muzea svoji expozici ještě rozšířit.