Přestože oblečení, hračky a sportovní potřeby pro děti byly nabízeny za lidové ceny, přišli sem někteří návštěvníci, obrazně řečeno, nakupovat za pět prstů.

Akci pořádal klub maminek, Kulturně vzdělávací centrum Harmonie Přibyslav. Konala se v prostorách Starého špitálu. „Bohužel, ne všichni přišli poctivě nakupovat, a tak jsme byly svědky něčeho, co jsme v žádném případě od dobročinné akce nečekaly a co nás velmi mrzí," netajila se zklamáním Petra Pejzlová, členka vedení klubu maminek, které burzu pořádalo.

Nakoupit co nejlevněji

„Zjistily jsme několik případů krádeží, přesto, že ceny byly pro nakupující velmi výhodné. Někteří šikulové sice nekradli, ale snažili se u zboží aspoň přeházet cedulky, samozřejmě ve svůj prospěch, aby kvalitní zboží nakoupili co možná nejlevněji," povzdechla si za organizátory akce Petra Pejzlová. Zájem o nákup, ale i prodej na burze byl obrovský. Svoje zboží přineslo k prodeji až 180 zájemců.

Prostory nedostačují

„Prostory špitálu se zaplnily doslova k prasknutí. Na maminky čekal nelehký úkol, přebrat a roztřídit až 20 tisíc kusů zboží, kde převažovalo hlavně oblečení. Z těchto zkušeností vyplývá, že pro příště musíme omezit kapacitu burzy, protože, marná sláva, prostory Starého špitálu, přes veškerou naši snahu, nejsou nafukovací," řekla Pejzlová.
Věci, které se na burze nepodařilo prodat, ale bez užitku nezůstanou. „Roztřídíme je, část věnujeme azylovému domu pro matky s dětmi v Havlíčkově Brodě, část do havlíčkobrodské porodnice a zbytek věnujeme dětskému domovu v Jihlavě," upřesnila Pejzlová.

Výtěžek z burzy činí pro organizátory, to jest klub maminek Harmonie, deset procent. Tyto prostředky použije klub maminek na provoz klubu Harmonie a na pořádání různých akcí pro veřejnost, jako je dopravní dopoledne, vánoční výstava, či martinská jízda.

Jarní burza není rozhodně poslední, další se bude konat v září.