Ve velké zasedací místnosti tamní   umělecko-průmyslové akademie na ně čekalo na padesát převážně funkčních modelů současných i historických letadel. Z velké části šlo také o zcela nové modely, nad nimiž letečtí modeláři ze Světlé nad Sázavou, ale i dalších míst havlíčkobrodského a pelhřimovského okresu, strávili doslova nespočetné hodiny práce.

„Snažili jsme se, aby exponáty reprezentovaly jednotlivé modelářské kategorie a také jsme se tentokrát pokusili o malou sondu do historie letectví," uvedl předseda světelských leteckých modelářů Michal Šimek.

Ten svá slova hned dokumentoval ukázkami modelů historických strojů Monoplane z roku 1910 a 1919, které na výstavu zapůjčili modeláři  Karel Svoboda z Havlíčkova Brodu a Jindřich Hála z Ledče nad Sázavou. „Samozřejmě jsme nezapomněli ani na leteckou současnost. Tu na výstavě zastupovala celá řada akrobatických modelů vrtulových letadel s benzinovými motory, ale zejména pak model americké stíhačky F-14 Tomcat, kterou proslavil i známý film Top Gun," pokračoval Šimek.

Tento letoun, který je poháněn elektrickými motory a v letu hravě přesahuje rychlost sto kilometrů v hodině, postavil modelář Petr Jirous z Jiřic u Pelhřimova. Stroj má za sebou už šest „ostrých" startů a jde o naprostou novinku. „Za zmínku zcela určitě stojí i fakt, že v příštím roce se chce Petr Jirous na naší výstavě blýsknout i obřím modelem proudového stíhacího letounu F-16," řekl Šimek.

O fantazii a šikovných rukách leteckých modelářů svědčí i to, že často celé modely, technickou dokumentaci nevyjímaje, připravují a vyrábějí zcela sami.

Sto a jedno řemeslo

„Modelář musí prostě zvládat  sto a jedno řemeslo," usmál se Šimek. Neopomněl ale dodat, že dnes je samozřejmě možné zakoupit i hotové sety modelů letadel s rádiem. A to v přijatelných, ale i velmi vysokých cenových relacích.

Na výstavu se přišly podívat stovky lidí. V pátek to bylo například i několik tříd dětí z místních základních škol. Právě děti se snaží světelští modeláři oslovit a k tomuto nádhernému koníčku přitáhnout.  „Musím ale konstatovat, že se nám to zatím moc nedaří. Dnešní mládež má soustu jiných zájmů, manuální činnosti se ale jaksi vyhýbá," povzdechl si Šimek.

Výstavu pořádali světelští letečtí modeláři již po třinácté. Ti ale stojí i za celou řadou dalších propagačních akcí, při nichž představují své modely ve vzduchu i na zemi. Konkrétně pak na letišti v Havlíčkově Brodě, nebo v rámci modelářského leteckého dne  v Jiřicích.

„To, co jsem tady na výstavě viděl, mě doslova uchvátilo," neskrýval své nadšení František Lojek, který se do Světlé nad Sázavou přijel podívat z Havlíčkova Brodu. Vynadívat se nemohl především na zmíněnou americkou stíhačku F-14 Tomcat, líbil se mu ale také model vrtulníku  značky Raptor modeláře Vladimíra Vaňka z Jiřic u Pelhřimova.