Oční oddělení brodské nemocnice patří k nejvyhledávanějším na Vysočině. Do jeho vybavení v září přibyl také nový oční laser, který nahradil dosluhující přístroj. „Dlouhodobé podpory města si velice vážíme. Díky ní jsme mohli zakoupit například vysoce moderní, novou laparoskopickou věž na operační sály. O finanční podporu na oční laser nemocnice zažádala v červenci letošního roku. Nyní proběhne jeho instalace a díky finanční podpoře města Havlíčkův Brod začne pacientům sloužit velice rychle. Již od října letošního roku,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Celková cena přístroje je 534 tisíc korun. Město nákup podpořilo půlmilionovým darem. „YAG laser se nejčastěji používá při léčbě sekundárního šedého zákalu k vytvoření opticky čirého prostředí v zakaleném zadním pouzdře čočky. Dále se využívá k léčbě akutního glaukomu (vysokého nitroočního tlaku), kdy se jeho fotodisrupční efekt využívá k vytvoření laserové iridotomie (otvoru v duhovce). Výjimečně se YAG laser využívá i v jiných indikacích," sdělila k jeho využití lékařka očního oddělení Lucie Hrčková.

Lukáš Pollert o sobě tvrdí, že je tolerantní táta. „Jen málokdy zvýším hlas. Možná to není úplně dobře,“ přiznává s úsměvem.
Lukáš Pollert: Jednou bych si rád přečetl Bibli v originále

Za týden oční ambulance brodské nemocnice tímto přístrojem ošetří zhruba 15 pacientů. Nový laser nahradí původní přístroj, který byl pacientům k dispozici již dříve.

Oční oddělení nemocnice Havlíčkův Brod se pyšní moderním zázemím i dobré pověsti. Patří k nejvyhledávanějším očním oddělením na Vysočině a dokonce se pyšní i jedním prvenstvím. „V České republice jsme byli prvním pracovištěm, kde lékaři v roce 2011 implantovali pacientce trifokální čočku. Byli jsme totiž zařazeni do skupiny třiceti VIP center v Evropě. Na rozdíl od multifokálních čoček, které korigují jenom vidění na čtení a dálku, tato nová IOL pacientovi vylepšuje vidění i na střední vzdálenost a pacientovi přináší komfort a řadu výhod,“ podotkla mluvčí nemocnice.