Je jednou z mála upomínek na městečko zbourané v sedmdesátých letech kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov. „Díky provedeným opravám už kostelu nehrozí zánik. Národní památkový ústav zvažuje, že ho předá jinému majiteli, třeba církvi nebo občanskému sdružení. Když se správce nenajde, budeme se o kostel starat dál," řekl Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Kostel kdysi zachránily před demolicí cenné malby ze 14. století. Pavelec uvedl, že se ho památkáři ujali, aby nezanikl. Nyní za jeho opravy vydali půl druhého milionu korun.

Předání zdarma

Další peníze sehnalo občanské sdružení Přátelé Zahrádky, které za záchranu kostela bojuje přes deset let. „Nyní kostel bude v dlouhodobě stabilizovaném stavu. Máme za to, že tam památkový ústav svůj úkol splnil," shrnul ředitel. „Podle mě je jediné možné předání  předání bezúplatně," doplnil ředitel s tím, že pokud se nenajde zájemce, byl by možný prodej. „Ale tam si myslím, že to nemůže dojít, neumím si představit subjekt, který by to koupil," podotkl. Kvůli ochrannému pásmu přehrady se lidé  do kostela na odlehlém místě dostanou jen několikrát v roce.

Sdružení Přátelé Zahrádky sehnalo ve veřejné sbírce tři čtvrtě milionu. Přestože se o kostel členové sdružení dobrovolně starají a pořádají v něm akce, vlastnit ho nechtějí. Jen náklady na dokončení oprav památky ještě sdružení odhaduje na pět milionů. Další peníze by stálo, pokud by měl v kostele vzniknout památník všech obcí zatopených při stavbě přehrady na řece Želivce, o což sdružení usiluje.