Podle kastelánů, provozovatelů a majitelů je důvodem vyššího zájmu turistů nejen to, že lidé méně jezdí na dovolené do zahraničí, ale také pestrá nabídka kulturních a společenských akcí.

Na hrad Roštejn poblíž Telče na Jihlavsku přišlo do konce září přibližně osmatřicet tisíc návštěvníků, což je téměř o čtyři tisíce víc než za stejné období loni. „Je to výborné číslo, i když jsme mohli mít návštěvnost ještě vyšší, ale několik dní v hlavní sezoně byl hrad uzavřený kvůli natáčení filmové pohádky," řekla kastelánka Kateřina Rozinková.

Více než sedmnáct tisíc návštěvníků přivítali letos na hradě Kámen na Pelhřimovsku se známou expozicí motocyklů. Tady to představuje nárůst zhruba o dva tisíce lidí.

Kolem deseti tisíc lidí letos do konce září přivítal zámek ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Návštěvnost se podle majitelky zámku Heleny Degerme letos zvedla o třicet procent.

Návštěvnost památek, které v kraji Vysočina spravuje Národní památkový ústav, letos dosáhla téměř sto sedmdesáti tisíc platících návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem přišlo asi o osm procent turistů více. „Tomuto trendu nahrává nejen rozvíjející se tuzemská turistika, ale především bohatá nabídka tradičních prohlídkových tras včetně rozmanitých kulturních akcí, stejně jako letošní velmi příznivé počasí," řekla mluvčí českobudějovického památkového ústavu Jitka Skořepová.