„Ve druhé polovině loňského roku jsme začali usilovat o turistické známky pro naše kostelíky sv. Martina v Dolním Městě a sv. Markéty v Loukově. Zpočátku jsme byli velmi překvapeni, jaké požadavky je třeba splnit pro vydání turistické známky a nálepky. Nakonec se podařilo i za pomoci hlasování na Facebooku zajistit vydání známky pro kostel sv. Martina v Dolním Městě,“ prozradil starosta Pavel Chlád.

Zároveň upřesnil, proč se turistickou známku pro kostel v Loukově získat nepodařilo. „Jednou z hlavních podmínek pro získání turistické známky je zajistit její prodej sedm dní v týdnu přímo na místě. Jenže kostel v Loukově stojí na tak odlehlém místě, že sedmidenní prodej zajistit nelze,“ vysvětlil starosta.

Usazené patky pro dopravní značky před domem živnostníků nevěstí nic dobrého.
Absurdita u Chotěboře. Starosta je neústupný. Zakáže rodině parkovat u domu?

Známka s motivem kostela sv. Martina má číslo 2609, zájemci si ji budou moci koupit obecním úřadě a v obchodě U Harta. „Jednáme i o možnosti prodeje v hotelu Kouty. Současně byla vydána i turistická nálepka. Součástí známky a nálepky jsou i QR kódy, pod kterými se skrývá povídání o našem kostelíku. Teď si jen přejeme aby nákaza koronavirem odezněla a turistická sezona opravdu začala,“ dodal starosta.

Kostel svaté Markéty v Loukově na Vysočině patří do skupiny tří takzvaných podlipnických kostelů. V roce 1941 v něm byly objeveny středověké nástěnné malby poměrně vysoké umělecké úrovně. Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky.

Odpady ilustrační
Úklid zámeckého parku v Pohledu přerušil koronavirus

Kostel svatého Martina z Tours v Dolním Městě na Havlíčkobrodsku je cennou historickou památkou. První písemná zmínka o něm pochází již z poloviny 14. století, kostel je však pravděpodobně ještě starší. Výjimečný je zejména gotickými freskami ze 14. století, které se dochovaly na stěnách presbytáře a východní stěně hlavní lodi.