Gastronomická akce Svatomartinská husa se totiž bude konat v Panském domě hned dvakrát, a to od 8. do 9. listopadu a 15. až 17. listopadu.
„Letos je to už třetí ročník Svatomartinské husy. Pro milovníky husích pokrmů jsme připravili výtečné čtyřchodové menu. Hlavním chodem je novinka v podobě konfitované husy na kmíně s jablky, červené a bílé zelí se třemi druhy domácích knedlíků. Husí maso se upravuje výhradně konfitováním, tedy pomalým a pozvolným pečením husího masa v husím sádle," vysvětlil manažer restaurace Martin Slanina.
Skvělá chuť
Celou kuchyni má na starosti v Panském domě šéfkuchař Václav Bauch, který doplnil, že další výhoda konfitování je i to, že maso není tak tučné, jako při běžné úpravě. Husa nadále zůstává krásně šťavnatá a jde pěkně od kosti.
„Samozřejmě jsme mysleli i na kůrčičku husy, která bude dodělávána dodatečně, aby neztratila svoji křehkost a křupavost," konstatoval Bauch.
Ten dodal, že jako předkrm se bude podávat paštika s husími játry a mandlovým likérem Barberro, brusinkami a k tomu domácí chléb se slunečnicovým semínkem. Samozřejmě nesmí v menu chybět tradiční husí kaldoun s žemlovými knedlíčky a dezert v podobě domácího svatomartinského koláče.
„V minulých sezónách byl o Svatomartinskou husu velký zájem. Jsem velmi potěšen, že se do naší restaurace hosté pravidelně vrací nejen z okolí Havlíčkobrodska. Počítáme, že i letos přijde mnoho lidí, kteří si tuto sváteční událost nenechají uniknout," řekl majitel restaurace Pavel Halama.
Dobré pití
K tradičnímu jídlu patří samozřejmě i kvalitní víno. Během obou dnů se budou podávat svatomartinská vína z vyhlášených moravských sklepů Lechovice.
„První víkend budeme nabízet mladé víno Irsai Oliver se zbytkovým cukrem. Nevěřil byste, jak je lahodné," usmíval se Halama.
Druhý týden začne ve velkém stylu, jelikož 11. listopadu v 11 hodin a jedenáct minut se otevře první letošní svatomartinské víno za přítomnosti Českého rozhlasu Region.
„Český rozhlas bude vysílat živě z naší venkovní terasy. Zákazníci tak budou mít možnost vidět, jak funguje živé vysílání rozhlasu nebo si nechat zahrát písničku na přání. Zároveň proběhne soutěž o pět poukazů na Svatomartinské menu," podotkl Slanina.
Domácí paštika
V neposlední řadě stojí i za zmínku možnost zakoupení domácí paštiky s husími játry v době konání Svatomartinské husy.
„Na samotné skleničky s paštikou byla použita netradiční zavařovací technika pomocí horké páry. Celé čtyřchodové menu je připraveno za akčních 295 korun," uzavřel provozní restaurace Slanina.
Další informace o husích hodech, které se v Panském domě v Chotěboři konají 8., 9., 15. a 17. 11., a to vždy od 11 hodin a 11 minut, najdete také na webových stránkách podniku. A ti, kteří vsadí na včasnou rezervaci, rozhodně neprohloupí. K dispozici je i telefon 569 624 229, nebo mohou napsat na e-mail: info@panskydum.cz.