Populární a pravidelná gastronomická akce se koná v Panském domě, pro obrovský zájem, hned na několikrát, jedná se vždy o pátek až neděli: 11. 11. až 13. 11., 18. až 20. 11., ale husičku dostanete i přes týden, pečeme totiž každý den a podáváme od jedenácti hodin a jedenácti minut.

Pro milovníky husích pokrmů jsme připravili čtyřchodové menu. „Tím hlavním je pečená husa na kmíně, červené a bílé zelí s domácím špekovým a bramborovým knedlíkem. Husí maso se upravuje výhradně konfitováním, tedy pomalým a pozvolným pečením masa v husím sádle," vysvětlil zkušený šéfkuchař Jan Šolc.

Zlatavá kůrčička

Ten dále doplnil, že největší výhodou konfitování je především to, že maso není tak tučné, jako při běžné úpravě, je krásně šťavnaté a jde pěkně od kosti. „Samozřejmě jsme mysleli i na zlatavou kůrčičku, která je dodělávána dodatečně, aby neztratila svoji křehkost a křupavost," přizvukuje šéf směny David Kravčík.

Jako předkrm se bude podávat husí paštika s mandlemi balená ve slaninovém župánku s marinovanými brusinkami v červeném víně a medu. V menu nesmí chybět tradiční husí kaldoun s masem, zeleninou a domácími nudlemi a jako dezert servírujeme domácí štrůdl s jablky a rozinkami, s vanilkovou omáčkou.

„Obrovský zájem o naši Svatomartinskou husu je velmi zavazující. Jsem velmi potěšen, že se k nám hosté pravidelně rádi vrací, a to nejen z našeho města, ale i z celého Havlíčkobrodska. Dosavadní objednávky potvrzují, že letos přijde ještě více zákazníků, kteří si tuto sváteční událost nenechají uniknout," řekl majitel restaurace Pavel Halama.

K tradičnímu jídlu patří samozřejmě také kvalitní víno.

„Budou se podávat Svatomartinská i mladá vína z vyhlášených moravských sklepů, například lechkovický Savignon s přívlastkem a zbytkovým cukrem", konstatoval manažer restaurace Jiří Pešek. „Pro vaše ratolesti máme opět připraven mega dětský koutek, k dispozici budou hračky, omalovánky a podobně. Pro rodiče, kteří budou chtít mít své děti pod dohledem, rádi prostřeme stůl přímo v Tančírně," doplnil Pešek.

Živá hudba v restauraci: v sobotu 12. 11. od 18.30 hodin kapela CRASH, v sobotu 19. 11. od 18.30 kapela All Stars Band Romana Juránka.

Další informace o husích hodech, které se v Panském domě v Chotěboři konají prakticky od 11. 11. do 20. 11. (protože husy budeme péct i v týdnu), najdete také na www.panskydum.cz a Facebooku. Objednávky na telefonu 569 624 229, e-mail: info@panskydum.cz.

Těšíme se, Panský dům, vaše restaurace!