Na akci v řádech milionů korun získalo město dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Práce na obnově parku by měly začít již letos na podzim.

Revitalizace zahrnuje nejen zeleň, ale také chodníky. „Průběhu celé akce a hlavně výběru toho nejdůležitějšího účastníka, firmy, která provede celkové omlazení zeleně, se bude věnovat srpnové zasedání rady města," informoval tajemník chotěbořské radnice Jiří Fišera.

Záměrem revitalizace parku se zabývalo mimořádné jednání rady  poprvé již před dvěma lety, v lednu 2011.

„Jednou z částí projektu revitalizace, to jest chodníky, se zabývá a zaštiťuje ji Odbor majetku a investic města Městského úřadu Chotěboř. Proběhlo již výběrové řízení, vybraným uchazečem je společnost Colas CZ ze Žďáru nad Sázavou.

Akce se bude provádět po etapách. První u pomníku začne ještě letos," sdělil tajemník s tím, že na celou akci získalo město podporu od Státního fondu životního prostředí ve formě spolufinancování projektu z Operačního programu životního prostředí.

Dodavatele prací vyberou v srpnu

Podle tajemníka Rada města Chotěboř schválila oslovení uchazečů, kteří by v projektu revitalizace přicházeli v úvahu.  Jmenovala už členy výběrové komise, rovněž bylo podepsáno rozhodnutí o vypsání veřejné zakázky.

Výzva k podání nabídek na revitalizaci zeleně v parku bude zveřejněna prvního srpna, 26. srpna proběhne výběrové řízení, následně za dva dny bude radě města předložen ke schválení uchazeč s nejvýhodnější nabídkou, s nímž podepíše město posledního srpna smlouvu o dílo. A na úpravách se bude moci začít pracovat.

„Od 1.září dojde k předání plochy realizační firmě, která zahájí práce," popsal celkový úřední postup přípravy náročné akce tajemník Fišera.

Podle tajemníka projekt revitalizace řeší úpravu stávající parkové plochy v blízkosti centra města, která sloužila původně jako městský hřbitov.

Park Václava Fialy si do současné doby zachoval charakter pietního místa.Podle odboru životního prostředí města Chotěboř je v parku třeba vykácet dřeviny, které mají špatný zdravotní stav nebo jsou neperspektivní. V omezené míře je navrženo kácení dřevin z provozních důvodů nebo aby byl dodržen architektonický záměr.

„Všechny zdravé kvalitní dřeviny budou v parku zachovány a podle stavu odborně ošetřeny. U některých stromů budou instalovány bezpečnostní vazby. Pařezy po pokácených stromech budou odstraněny frézováním, menší vytržením nebo odkopáním," upřesňují pracovníci odboru životního prostředí. Odstraněny budou staré keře, keřové skupiny silně prorostlé náletovými dřevinami a zbytky živého plotu. Náletové dřeviny bude třeba odstranit i s kořeny.

Park bude doplněn novými výsadbami, vhodnými pro oblast Vysočiny.

Oživení

Dřeviny jsou navrženy tak, aby měly dostatek místa k růstu a přitom zůstaly zachovány větší ucelené trávníkové plochy. Nové stromy byly vybrány tak, aby obohatily stávající sortiment o další druhy. Při výběru byl kladen důraz dokonce i na barvu listu při rašení, a to proto, aby se park prosvětlil a oživil a aby se doplnily stávající „smuteční" stromy o dřeviny se světle zelenými, respektive žlutými a červenými listy nebo stromy se světlou kůrou, čímž se zvýší i estetické klima parku. Na místech terénních úprav bude založen nový trávník. Plochy stávajícího trávníku budou ošetřeny a dosety.