Takovou částku za pivo snad hospodští v kraji chtít po svých hostech nebudou. Zatímco totiž řada hospod a restaurací v jiných částech republiky ohlásila zdražování, oslovení majitelé a provozovatelé těchto podniků na Vysočině se k tak razantnímu kroku nechystají.

Například v pelhřimovské Restauraci Střepina zaplatí štamgasti za pivo jen o korunu navíc. „Budeme zdražovat pivo, protože zdražuje Pivovar Poutník. Máme desítku, jedenáctku a dvanáctku. Myslím, že teď u nás pivo stojí jednatřicet, dvaatřicet a třiatřicet korun,“ vyčíslil majitel Vinárny Lucerna a Restaurace Střepina v Pelhřimově Dalibor Ryšánek.

Ceny za jídlo tam zatím zůstanou stejné. „Uvidíme, jak se tahle situace projeví. Budu se spíš snažit, abych měl víc lidí. Tím bych nemusel zvedat cenu. Tak uvidíme, co se bude dít,“ přemítal Dalibor Ryšánek.

Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.
Jihlava: mariánský sloup zrůžověl. Kvůli dne boje proti mozkové mrtvici

V nedaleké Restauraci Na Čtyrce teď neplánují zvyšovat ceny vůbec. Záležet však bude na dodavatelích. „Kdyby oni zdražovali, tak my budeme muset taky,“ vysvětlila vedoucí pelhřimovské restaurace Jana Lokesová.

I v jedné z humpoleckých restaurací se budou ceny za jídlo odvíjet podle toho, jak je nastaví dodavatelé. „U některých cen nám dodavatelé garantují, že zůstanou stejné. U několika položek, jako je třeba losos nebo maso, jde cena nahoru. Tam se tedy zdražení v ceně za meníčka promítne. Dodavatelé avizovali, že to bude až o dvacet procent,“ informoval Jiří Lisa, manažer restaurace Fabrika Hotelu v Humpolci.

Jeho slova potvrzuje i ekonom Boris Tomčiak. „Zdražuje pšenice, kukuřice, ale i sójové boby. Očekávaná úroda je ve světě nižší a kvůli nedostatku lidí na farmách nebyl velký osev,“ uvedl. „Ceny produktů zemědělské výroby včetně obilovin táhne vzhůru poptávka z Číny, která potřebuje krmivo pro obnovu chovů prasat, která byla předloni zasažena prasečím morem,“ doplnil analytik.

Zástupci jihlavské polytechniky zavítali na Mezinárodní den sester, který připadá na 12. května, do všech krajských nemocnic, aby předali symbolickou růži jako výraz díků a zároveň přání všeho nejlepšího sestrám konajícím službu.
Zdravotní sestry mají za sebou náročný rok, růže měla symbolický význam

Zhruba pětiprocentní zdražení aktuálně plánuje Ivo Kobos, provozovatel Restaurace Na Vršku v Horní Pasece na Havlíčkobrodsku. „Jídlo dodavatelé zdražili, tak my musíme taky. Kdybychom ale zdražili moc, tak si nepomůžeme, lidi by k nám nešli. Jinak pivo určitě necháme, abychom podpořili pivovary,“ sdělil Ivo Kobos.

Nad zvyšováním cen zatím jen uvažuje Robert Pavlík, spolumajitel Hospody Na Růžku v Jihlavě. „Náklady a ztráty byly enormní. Po otevření hospody se celkově zamyslíme nad konceptem našeho fungování a uvidíme, jestli zdražíme, nebo jaké kroky podnikneme dál,“ řekl Pavlík.

Ilustrační foto
Brutální útok v Třebíči: mladík bodl přítelkyni nožem s dlouhou čepelí

Naopak jihlavská hospoda a bar Guesto už má navyšování cen za sebou. „Minulý rok ještě před covidem jsme dělali nový jídelní lístek a tam jsem trochu podražili, co se týče jídel. Teď nám tedy ceny zůstávají stejné,“ poznamenala tamní vrchní Iveta Blablová.