Mimo jiné ve Světlé rozsvítili i vánoční strom. „Důležité je hlavně motto celé akce, které zní Darujme si čas. Čas je totiž to nejvzácnější, co si můžeme vzájemně dát a je to to nejdůležitější, co můžeme dát našim dětem. Z tohoto důvodu u nás nemáme rozsvěcení vánočního stromečku o adventní neděli, ale vždy až 5. prosince. Chceme, aby si rodiče vymezili čas pro děti, aby je sem vzali a společně si to tu užili,“ vyzdvihla hlavní přínos akce Jana Kupčíková, vedoucí místního kulturního zařízení Kytice.

Největším lákadlem bylo nepochybně světelské podzemí, kde na neposlušné děti číhali čerti. „Kromě toho si lidé mohli pustit skořápky po kašně, při rozsvícení stromečku tekl z oken radnice ohňopád a celý sváteční den pak zakončil ohňostroj u zámku,“ přiblížila Kupčíková.

Zájem o akci je rok od roku větší. „Jsme tady už potřetí. Pokaždé se nejvíce těšíme na čerty. Alespoň se ukáže, jestli děti byly doopravdy hodné, nebo jestli si je v pekle nechají,“ zasmál se tatínek dvou malých kluků Michal Sokol z Havlíčkova Brodu.

Nový 110 metrů dlouhý krytý most s válečkovým přepravníkem zboží ve sklárnách Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou.
Světelská sklárna: skladování výrobků bude jednodušší

Nechyběla ani řada tvořivých dílniček pro děti. „V tanečním sále je program zaměřený na to, aby přišli rodiče s dětmi, ale i babičky a dědečkové. Společně si mohou například vyrobit anděla, namalovat hrneček nebo nadrátovat rybičku. Do toho jim bude Divadlo eMILLIon hrát pohádky a děti si mohou vyzkoušet vodit loutky. Jde zkrátka o to, aby rodina prožila společně hezký den,“ usmála se Kupčíková.

Kromě tohoto programu byla po celý den otevřená i galerie Na Půdě. „Máme tam výstavu s názvem Vůně Vánoc aneb z čeho jsme se radovali před lety. Příchozí tam uvidí dvanáct živých stromečků, které jsou ozdobené podle různých stylů a období. Pod nimi máme spoustu dárečků, které se dávaly před třiceti, padesáti, ale také před sto lety, takže tam jsou například starožitné panenky, kočárky. Nechybí ani ozdobený stůl tak, jak vypadal před sto lety,“ lákala Kupčíková. Výstava potrvá až do 13. ledna.

„Chceme, aby si lidi udělali čas, šli se tam podívat, vyprávěli si u toho. Prarodiče například mohou zavzpomínat a vyprávět vnoučatům. To je to hlavní motto celého dne, které se prolíná různými aktivitami,“ dodala Kupčíková.

Mikuláš naděloval také v havlíčkobrodské kavárně Hejkal.
OBRAZEM: Mikuláš s andělem zahájili akci Kniha pod stromečkem