Mezi taková potvrzení patří například vyšetření na řidičský průkaz, vyšetření pro výkon povolání na žádost zaměstnavatele, potvrzení na přihlášku ke studiu a mnoho dalších. Cenový sazebník za tyto výkony a potvrzení si stanovuje praktický lékař sám. Pokud ale u svého lékaře platíte vysoké poplatky, máte právo navštívit jiného.

„Každý praktik si určuje své vlastní ceny za jednotlivá vyšetření a potvrzení. V této ceně jsou vždy zahrnuty provozní náklady ordinace. Každý sazebník by měl být viditelně vyvěšený a přístupný všem pacientům. V mé ordinaci ho máme vylepený na dveřích," řekla praktická lékařka Věra Hejzlarová z Havlíčkova Brodu.

Jak Deník zjistil, ceny za jednotlivé výkony a vyšetření s potvrzením se v Havlíčkově Brodě velmi liší. Jsou tam ordinace, v nichž za stejné vyšetření a potvrzení lidé zaplatí rozdílné částky, a to v řádech stokorun.

Až pět set korun

Takže například u některého praktického lékaře stojí běžné lékařské potvrzení o způsobilosti k výkonu práce sto padesát korun, v ordinaci na druhé straně města stojí stejné potvrzení již o tři sta padesát korun víc.

„V mé ordinaci cenový sazebník výkonů a potvrzení stanovuje poliklinika. Z toho vyplývá, že cena, kterou si účtuji, například za potvrzení k přihlášce ke studiu, je jiná než u mých kolegů, kteří pracují jako soukromníci," uvedla brodská praktická lékařka Marta Pauková.

Stát, Česká lékařská komora ani zdravotní pojišťovny do cenových sazebníků praktických lékařů vůbec nezasahují. Dle sdělení mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Oldřicha Tichého jde o služby, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

„Při stanovení ceny by měl praktický lékař vycházet z nákladů daného pracoviště. Částky se tedy mohou v různých ordinacích lišit. Kalkulaci, na jejímž základě cenu stanovil, by měl být schopen doložit a obhájit při případné kontrole. Tu může provádět jen příslušné finanční ředitelství," konstatoval Tichý.

Provozovatel praxe je povinen klienta s výší poplatku vždy předem seznámit a sazebníky by měl mít umístěny na dostupném a viditelném místě.

Většina praktických lékařů v Havlíčkově Brodě má své ceníky vyvěšené na svých internetových stránkách či v prostorách ordinace.

„Mnohokrát se mi už stalo, že vyšetření u praktického lékaře neodpovídalo ceně a kvalitě odvedené práce. Můj syn hraje hokej a občas potřebuje nějaké potvrzení, že může jet na zápas nebo na soustředění. Když jsme si byli pro razítko, paní doktorka mu nezměřila ani tlak, natož aby provedla nějaké vyšetření," uvedla svou zkušenost například Jana Žučková z Havlíčkova Brodu.

Zajímavé je i srovnání velkého města s menší obcí. Z praxe vyplývá, že platí rovnice, čím menší město, tím dražší poplatky za potvrzení. Stojí tedy za uvážení, uvědomit si, kolik lidé platí za poplatky u lékaře a zda jsou s prací lékaře spokojeni. Vždy mají právo lékaře změnit.

Filip Brož